Канадският премиер: Целият свят има нужда от силен ЕС

Джъстин Трюдо
Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че целият свят има полза от силен Европейски съюз и че ЕС и Канада трябва да водят световната икономика в тези тежки времена, съобщи Ройтерс.
 
В реч в Европейския парламент Трюдо заяви, че ЕС е безпрецедентен модел за мирно сътрудничество. В тази своя реч канадският премиер се разграничи както от САЩ при управлението на новия им президент Доналд Тръмп, който постави под съмнение стойността и бъдещето на ЕС, така и от Великобритания, която гласува за напускане на ЕС.
 
Силен европейски глас на световната сцена е не само за предпочитане, но е и от основно значение, каза Трюдо.
 
"Вие сте жизненоважен играч в справянето с предизвикателствата, пред които сме колективно изправени като международна общност. Целият свят има полза от един силен ЕС", каза Трюдо на евродепутатите ден след като те одобриха споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.
 
"Знаем, че в тези времена трябва да водим международната икономика, а не просто да сме подложени на капризите ѝ", добави той.
 
Речта на Трюдо, която той произнесе на английски и френски, бе топло приета от европейските депутати в Страсбург с разграничаването му от САЩ при управлението на Тръмп и от Великобритания, където поддръжниците на Брекзита казват, че връзките на страната със страните от старата ѝ империя може да разширят търговията ѝ след излизането от ЕС.
 
Канада и ЕС трябва да гарантират, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), което влиза в сила след няколко месеца, ще работи за хората, каза Трюдо.
 
Той отбеляза, че много хора се тревожат, че сегашната система е от полза само за малцината най-богати и че това е валидно безпокойство.
 
Трябва всеки да има полза от търговията "и това споразумение дава именно това", каза Трюдо.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят