Каналджия е осъден на 6 години за смъртта на шестима иракчани

Каналджия е осъден на 6 години за смъртта на шестима иракчани

Каналджия, опитал се да прекара с лодка през Дунав група иракски мигранти, е осъден на шест години затвор за смъртта на шестима от тях, съобщиха от прокуратурата. Те се удавили заради претоварване на плавателния съд, твърдят от държавното обвинение. Мъжът е признал изцяло вината си. Присъдата е влязла в сила.

Случаят е от септември 2016 г. Иракчаните искали да стигнат до Германия, а превеждането им до Румъния било уредено от техни роднини, живеещи в Истанбул. В крайна сметка каналджиите поели ангажимент да прекарат общо 10 души. Те останали 10 дни в къща във видинското село Буковец.

На 8 септември вечерта били откарани до брега на реката в района на селата Добри Дол и Сливата срещу остров Добрина. Там ги чакал каналджията със самоделно направена лодка.

"Подсъдимият М., който не притежавал необходимите документи за правоспособност да управлява малък речен кораб, казал на бежанците да се качат в лодката, макар че видимо броят им надхвърлял капацитета ѝ за превоз на пътници. Последвало превозването им в посока румънския бряг. На няколко пъти движението на лодката спирало както поради спиране на двигателя, така и заради оплитане в рибарска мрежа. Вследствие на неумението на подсъдимия С.М. да управлява добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този момент се появила друга лодка, управлявана от неустановено по делото лице, което извадило от водата подсъдимия М. Двамата успели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време успели да спасят още един мигрант, когото също оставили при другите. Останалите шестима чужденци потънали", пише в съобщението на прокуратурата.

След това каналджиите се върнали на българския бряг. Още същата нощ лодкарят избягал в Сърбия, а след това в Испания.

Четиримата оцелели останали на острова, откъдето викали за помощ. Чул ги рибар, който се обадил в граничната полиция във Видин, откъдето изпратили катер.

През следващите дни били открити пет трупа – на три деца и двама млади мъже. Шестият - на двегодишно момиченце, не е открит.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?