Три дни, след като бе задържан от граничари

Каналджия, превозвал 54 бежанци, получи 11 месеца затвор и 2000 лв. глоба

Бусът, с който Илиев е заловен да превозва 54-мата бежанци. Снимка: ПРБ

Каналджия, който бе задържан в понеделник, докато превозва 54 бежанци в бус, получи 11 месеца затвор и 2000 глоба, съобщиха от прокуратурата в петък.

Районният съд в Царево е одобрил в четвъртък споразумение, с което заловеният от граничари в местността "Пальокупата" в землището на с. Бродилово Калчо Илиев се признава за виновен за това, че с неизвестен съучастник е превел мигрантите незаконно през българо-турската граница.

Освен глобата и ефективната присъда, която ще се изпълнява при първоначален строг режим, магистратите постановиха и личният "Форд Ескорт" на Илиев да бъде конфискуван в полза на държавата. Одобреното споразумение има сила на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Според него Илиев признава, че е изчакал мигрантите да бъдат доведени от неизвестния засега негов съучастник до землището на с. Синеморец в района на параклиса "Св. Петка", където ги натоварил бус "Ивеко Дейли" и потеглил към вътрешността на страната. Районната прокуратура в Царево продължава разследването срещу другия извършител.

През последните дни полицията залови четирима каналджии, които превозваха общо 84-ма бежанци. Особено фрапантен бе случаят с иранеца Хамед Мохамед, който бе натоварил 17 души в БМВ 318. Други двама пък бяха заловени в района на брезнишкото село Горни Романци, докато превозваха общо 13 човека във "Фолксваген Голф" и "Фолксваген Пасат". Преди ден пък друг каналджия, натъпкал "Фолксваген Пасат" с 15-има мигранти, побягна от патрул на МВР, след което катастрофира и избяга.

Споделяне

Още по темата

Още от България