Канализацията на Пловдив отказа, бедствено положение в Пазарджишко

Канализацията на Пловдив отказа, бедствено положение в Пазарджишко

Продължителните валежи, които започнаха през нощта срещу понеделник, предизвикаха преливане на канализацията в Пловдив и водата от нея започна да избива в ниските части на града, съобщиха от Гражданска защита. В същото време кметът на Съединение Евгений Маринчешки обяви бедствено положение в града след като водата потопи индустриалната зона и ромския квартал.

Гражданската защита в Пловдив съобщи за множество сигнали за наводнени мазета, подземни и приземни етажи и гаражи, където водният слой стигна между 10 и 50 сантиметра. Отводняването обаче може да започне едва след като спадне налягането в шахтите.

В критично положение е подлезът при Централната гара. Наводнен и труден за преминаване е подлезът на ул. "Гладстон" в района на Централната поща, жп-подлезите на бул. "Васил Априлов" в района "Шекер махала" и на кръстовището на бул. "Копривщица" с бул. "Марица".

Нивото на река Марица в района на града се е повишило със 75 см през последните два дни, но до критичната точка остават още 2.5 метра.

В Съединение са наводнени 500 къщи. Падналото количество дъжд за денонощието е 116 литра на квадратен метър. Няма пострадали хора, а само материални щети.

Къщите са стабилни, тъй като ромите работят предимно в чужбина и строителството на домовете им е качествено, каза кметът Маринчешки. Три екипа на Гражданска защита и три на пожарната отводняват и в момента. Полицията е отцепила движението там.

Община Пазарджик обяви бедствено положение в девет села - Мало Конаре, Добровница, Априлци, Пищигово, Гелеменово, Сарая, Драгор, Черногорово и Сбор.

В тези села има най-много наводнени къщи. Екипи на пожарната и Гражданска защита са отводнили 35 къщи в Пищигово, 30 в Добровница, 29 къщи в Мало Конаре, 10 в Сарая и 6 в Гелеменово.

Бедственото положение ще важи до 29 юли, 10.30 часа.

Рисково остава нивото на р. Луда Яна, съобщиха от щаба и затова в следващите 24 часа е осигурено денонощно дежурство при моста на главния път Пловдив - Пазарджик. 24-часов пост ще има в следващите часове и в с. Драгор поради очакващото се повишаване на нивото на р. Елшишка. Превантивно е затворено движението по пътя поради слоя вода в някои участъци от него.

И по магистрала "Тракия" в района на Пазарджик има наводнение на пътя заради запушени отводнителни съоръжения. Платната не са затворени, но има сигнализация за бавно придвижване през наводнения около 100 метра участък. 

Около 50 литра на квадратен метър са валежите, паднали в Пазарджик през последните часове. Най-големи количества дъжд през почивните дни са се изсипали в Панагюрище - над 130 литра на квадратен метър. Излелият се над Стара Загора дъжд е 8 литра на кв.м., а в Казанлък - 5 литра на кв. м.

Цяла нощ обилен дъжд валя и над София и околните селища.

Повишаване на нивото на Дунав има в началото на българския участък, съобщиха в понеделник от метеорологичната станция в Ново село. Там покачването е с 34 см и водният стълб вече е 332 см. При Видин е отчетено повишение с 16 см, а при Лом - 9 см.

Заради ураганен вятър пристанището и летището във Варна бяха напълно затворени в късния следобед. Градът бе задръстен от кални потоци, образувани от проливния дъжд.

В 17 области на страната е обявена трета степен на опасност. Синоптиците прогнозират, че времето ще се задържи облачно, а преваляванията и гръмотевичната дейност ще продължат

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?