Кънчо Стойчев: Номинацията на Бокова "е въпрос на Левски и Ботев"

Изборът й начело на ООН ще донесе престиж на България и автоматични икономически облаги под формата на инвестиции

Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС

"Това е въпрос на нашата нация! Това е въпрос на Левски и Ботев!", заяви разпалено социологът Кънчо Стойчев, призовавайки Ирина Бокова да бъде номинирана за генерален секретар на ООН. В сряда вечерта, по време на участието си в "Шоуто на Слави" по бТВ, той експлоатира многократно националните символи Ботев и Левски, за да направи реклама на Бокова.

"Тука не става дума за кражба и за крадци, което българският народ си го знае. Тука става дума за национално предателство. Тука става дума за Левски и Ботев, тука става дума за България, за това, че ние сме един народ и че ние трябва да сме напълно обединени. Но такъв ярък случай, ярък шанс! Вместо всички да сме обединени, отново ни организираха скандал и противопоставяне на две достойни личности, на две абсолютно достойни личности, но едната няма просто никакъв шанс чисто технически", заяви Кънчо Стойчев.

"Това е въпрос на нашата нация! Това е въпрос на Левски и Ботев! Всеки има Левски и Ботев в себе си, всеки носи Левски и Ботев в себе си и това, че те се бавят – да излезнат и да обяснят защо се бавят и какви планове кроят", призова той. В отговор на репликата на водещия: "Да ги принудим", Стойчев заяви: "Дано се самопринудят и нещата минат без грубости."

Неговата изява е част от агресивната кампания, целяща да окаже натиск върху премиера Борисов за незабавно номиниране на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Борисов и външният министър Даниел Митов вече няколко пъти заявиха, че правителството ще излъчи кандидатура в най-подходящия момент, когато е максимално уверено, че ще има подходяща международна подкрепа. Освен Бокова, която е шеф на ЮНЕСКО, се обсъжда и кандидатурата на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Срокът стартира преди два месеца и тогава страните изпращат своите предложения. Ние седим и мълчим. Във всички случаи това са мръсни игри, свързани с изключително дребни планчета, на изключително дребни човеченца да заемат някакви постове и постове да пренареждат. Това не касае българския интерес“, заяви Кънчо Стойчев.

"Г-жа Ирина Бокова е в момента генерален секретар на ЮНЕСКО, това е втората по важност или най-голямата организация на Обединените нации. В това си качество тя вече заема такъв пост от името на България, тя е българка. Избор на когото и да било друг за генерален секретар на ООН – българин, та ако ще даже да си представим, че папата е българин и предложим папата, е невъзможен. Защото не е възможно тези два най-важни поста в тази огромна и световна най-важна организация да се оглавяват от българи, от две българки. Това не е възможно. И от тука логически какво следва – единственият кандидат, който може - не казвам, че е задължително да спечели, това е много сложна игра - но може да отиде на този най-висок пост на ООН, е госпожа Бокова. Логиката е много проста. И най-разумното, единствено възможното, което можем да направим, е именно нея да предложим", продължи Кънчо Стойчев.

В заключение той описа как евентуалният избор на Бокова начело на ООН ще промени положението на България и "автоматично следват икономически облаги под формата на инвестиции": Първо, ние всичките имаме имиджов проблем. Ако българка оглави ООН, част от този имиджов проблем ще бъде решен. Второ, това е въпрос на национална сигурност. Живеем в изключително сложна международна обстановка. Само преди месец имаше драстична, груба намеса на турската държава в българската вътрешна политика. По какъв начин ще се отнесат с нас, ако наш представител е шеф на ООН? Съвсем друго е – това е национална сигурност. Икономически да погледнем – когато една нация добие престиж, автоматично следват икономически облаги под формата на инвестиции, на доверие, което толкова ни липсва.“

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?