Кънчо Стойчев: Номинацията на Бокова "е въпрос на Левски и Ботев"

Изборът й начело на ООН ще донесе престиж на България и автоматични икономически облаги под формата на инвестиции

Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС

"Това е въпрос на нашата нация! Това е въпрос на Левски и Ботев!", заяви разпалено социологът Кънчо Стойчев, призовавайки Ирина Бокова да бъде номинирана за генерален секретар на ООН. В сряда вечерта, по време на участието си в "Шоуто на Слави" по бТВ, той експлоатира многократно националните символи Ботев и Левски, за да направи реклама на Бокова.

"Тука не става дума за кражба и за крадци, което българският народ си го знае. Тука става дума за национално предателство. Тука става дума за Левски и Ботев, тука става дума за България, за това, че ние сме един народ и че ние трябва да сме напълно обединени. Но такъв ярък случай, ярък шанс! Вместо всички да сме обединени, отново ни организираха скандал и противопоставяне на две достойни личности, на две абсолютно достойни личности, но едната няма просто никакъв шанс чисто технически", заяви Кънчо Стойчев.

"Това е въпрос на нашата нация! Това е въпрос на Левски и Ботев! Всеки има Левски и Ботев в себе си, всеки носи Левски и Ботев в себе си и това, че те се бавят – да излезнат и да обяснят защо се бавят и какви планове кроят", призова той. В отговор на репликата на водещия: "Да ги принудим", Стойчев заяви: "Дано се самопринудят и нещата минат без грубости."

Неговата изява е част от агресивната кампания, целяща да окаже натиск върху премиера Борисов за незабавно номиниране на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Борисов и външният министър Даниел Митов вече няколко пъти заявиха, че правителството ще излъчи кандидатура в най-подходящия момент, когато е максимално уверено, че ще има подходяща международна подкрепа. Освен Бокова, която е шеф на ЮНЕСКО, се обсъжда и кандидатурата на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Срокът стартира преди два месеца и тогава страните изпращат своите предложения. Ние седим и мълчим. Във всички случаи това са мръсни игри, свързани с изключително дребни планчета, на изключително дребни човеченца да заемат някакви постове и постове да пренареждат. Това не касае българския интерес“, заяви Кънчо Стойчев.

"Г-жа Ирина Бокова е в момента генерален секретар на ЮНЕСКО, това е втората по важност или най-голямата организация на Обединените нации. В това си качество тя вече заема такъв пост от името на България, тя е българка. Избор на когото и да било друг за генерален секретар на ООН – българин, та ако ще даже да си представим, че папата е българин и предложим папата, е невъзможен. Защото не е възможно тези два най-важни поста в тази огромна и световна най-важна организация да се оглавяват от българи, от две българки. Това не е възможно. И от тука логически какво следва – единственият кандидат, който може - не казвам, че е задължително да спечели, това е много сложна игра - но може да отиде на този най-висок пост на ООН, е госпожа Бокова. Логиката е много проста. И най-разумното, единствено възможното, което можем да направим, е именно нея да предложим", продължи Кънчо Стойчев.

В заключение той описа как евентуалният избор на Бокова начело на ООН ще промени положението на България и "автоматично следват икономически облаги под формата на инвестиции": Първо, ние всичките имаме имиджов проблем. Ако българка оглави ООН, част от този имиджов проблем ще бъде решен. Второ, това е въпрос на национална сигурност. Живеем в изключително сложна международна обстановка. Само преди месец имаше драстична, груба намеса на турската държава в българската вътрешна политика. По какъв начин ще се отнесат с нас, ако наш представител е шеф на ООН? Съвсем друго е – това е национална сигурност. Икономически да погледнем – когато една нация добие престиж, автоматично следват икономически облаги под формата на инвестиции, на доверие, което толкова ни липсва.“

Споделяне

Още по темата

Още от България