Кандидат-депутатите ще са само номера в новата бюлетина тип "Косово"

БСП, ДПС и ГЕРБ не се разбраха дали и каква преференция да има на парламентарните избори

Кандидат-депутатите ще са само номера в новата бюлетина тип "Косово"

Интегрална бюлетина с имената на партиите, но не и на кандидатите в техните листи. До такъв единодушен вариант за вида на бюлетината за парламентарни и европейски избори стигнаха депутатите в изборната комисия при обсъждането в петък на текстовете от Изборния кодекс преди второ четене. Вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите, но неномерирани, а вдясно - само номерата на кандидатите.

Предложението, направено от обществения съвет към комисията, обедини и управляващите, и опозицията, но предстои да бъде гласувано на следващото заседание в понеделник.

Такъв вид има бюлетината в Косово, която народните представители показаха по време на дебатите.

При този начин на съставяне на бюлетината тя ще бъде в приемливи размери, без да отпадне преференцията, предлагана от БСП.

От миналата седмица печатницата на БНБ предупреждава за две затруднения при отпечатването на бюлетините - едното, че печатарите не биха могли да се справят в срок, макар че Изборният кодекс предвижда и подизпълнители, а другото - че няма да може да се изработи бюлетина в първоначално предвидените големи размери.

Поради тази причина бюлетината ще е по-малка. За да се избегне изписването на имената от всяка кандидатска листа, се прие те да фигурират само като номера в дясно.

"Имената на кандидатите ща бъдат поставени в тъмната стаичка, в изборното помещение. Това е идеята, това е логиката. До понеделник, надявам се, да видим текстовете", коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

В началото на заседанието председателката на комисията Мая Манолова показа как би изглеждала една бюлетина, ако бъдат изписани имената на всички кандидати. Дължината ѝ би била около 1.60 метра. А ако става дума за местни избори, бюлетината би била още по-дълга.

По тази причина Манолова предложи да се гласува с две бюлетини - една за партиите, втора - за преференциалния вот. Тогава дойде и вариантът на изборния специалист и наблюдател в много вотове Стоил Стоилов за "косовската" бюлетина, който първоначално срещна отпора на ГЕРБ и ДПС.

Цецка Цачева (ГЕРБ) заяви, че така избирателите ще бъдат затруднени и може да не запомнят номера на кандидата, за който искат да отбележат преференция.

След повече от час убеждаване от обществения съвет показаха как би изглеждала такава бюлетина. От ГЕРБ, БСП и "Атака" се съгласиха, че подобен изборен лист няма да затрудни особено избирателите.

От ДПС също дадоха да се разбере, че са склонни да се съгласят.

ДПС искат преференцията да остане безпредметна

Все още не е ясно дали и каква преференция (възможност за пренареждане на листата) ще приемат депутатите. Комисията разгледа предложенията на БСП за 7% и на ГЕРБ за 5% преференция. Депутатите се занимаха и с две смущаващи предложения на ДПС, всяко от които на практика обезсмисля преференцията. Според едното, когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от валидните предпочитания, се запазва подредбата в листата. Според втория вариант, близък до първия, когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от броя на предпочитанията за даден кандидат, той се счита за преференция в полза на първия кандидат.

"С това предложение вие ще взривите хората. На практика предлагате праг от 50%, макар че в текста ви това е завоалирано", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Тя бе подкрепена от Цецка Цачева, а Мустафа Карадайъ призова Мая Манолова "да изгони Цонева, ако ще се взривява".

Когато започнаха да гласуват, депутатите от парламентарните групи на практика взаимно се блокираха, той като от всяка група се обявяваха против предложенията на другите и решение така и не бе взето.

Партиите ще преговарят до понеделник, когато обсъдените днес текстове трябва да бъдат приети. Амбициите на управляващите е проектът на Изборния кодекс да влезе на второ четене в пленарната зала в сряда.

ГЕРБ се отказа от предложението да се глобяват медии

ГЕРБ оттегли в петък две спорни предложения, гласувани ден по-рано от временната комисия по Изборния кодекс.

След еднодневен размисъл бившите управляващи се отказаха от идеята си медиите да бъдат глобявани с до 20 хил. лв., ако с публикация накърнят добрите нрави и чистото име на кандидатите по време на предизборна кампания.

Според Татяна Буруджиева от БСП, която възрази срещу оттеглянето, то е било плод на "желание да се угажда на медиите". Тя припомни, че според конституцията разпространяването на информация не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани.

ГЕРБ се отказаха и от искането си да бъдат лишени от места в районни избирателни комисии партиите, които не са се регистрирали в ЦИК за съответния вид избор. Ако предложението бъде одобрено в пленарна зала, Реформаторският блок ще изгуби местата си в избирателни комисии, тъй като на предходните европейски избори в ЦИК бе регистрирана Синята коалиция.

Тъй като предложенията на ГЕРБ вече са приети от комисията, председателят ѝ Мая Манолова остави разрешаването на казуса за понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България