Кандидат депутатите ще се проверяват за връзки и с ДС, и със сегашните служби

Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) ще проверява кандидат депутатите за връзки не само със службите за сигурност на комунистическия режим, но и с техните правоприемници, сегашните спецслужби. Тази информация комисията ще дава само на партийните лидери и инициативните съвети, включили в листите си проверяваните, решиха депутатите от правната комисия в сряда, които приемат поправките в избирателните закони преди окончателното им гласуване в пленарна зала.

От името на НДСВ Владимир Дончев подкрепи проверката, предложена от Демократи за силна България с аргумента, че текстът е резонен, не съдържа лустрационни идеи и не е противоконституционен.

За първи път кандидат депутатите бяха проверявани за връзки с тайните служби на бившия режим – бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на армията, при предишните парламентарни избори през 2001 г. Проверката се извършваше от комисията Андреев по закона за досиетата, който новите управляващи от НДСВ и ДПС отмениха година по-късно.

Единствено ОДС и движението на Симеон Сакскобургготски се съобразиха преди четири години с резултатите от проверката и не включиха или махнаха от листите си кандидати с досиета и картончета в архива на ДС и РУ на ГЩ. БСП и ДПС отказаха да пресеят депутатите си агенти.

Сега депутатите решиха кандидатите за следващото 40-то Народно събрание да се проверяват дали не са агенти и на сегашните спецслужби с презумпцията, че сътрудниците на службите могат да бъдат манипулирани, което не едопустимо за народните представители.

Парламентарната правна комисия отхвърли предложението на депутата от ДСБ Панайот Ляков данните от проверките на ДКСИ да бъдат публично достояние. Според Борислав Ралчев от НДСВ, огласяването на подобна информация може да опозори даден човек.

Въпреки протестите на БСП, болшинството депутати в комисията утвърдиха финансов праг за партиите за явяване на изборите – депозит от 40 000 лв., независимо дали се явяват сами или в коалиция. За инициативните комитети депозитът е 10 000 лв.

Средствата от всички партии, които не успеят да получат поне 1% от подадените гласове на изборите, ще останат за държавата. Останалите ще си получат депозитите обратно до 7 дни след официалното обявяване на изборните резултати.

Финансовият “ценз” за партиите бе предложен от Новото време. Правната комисия прие и друго предложение на нововремци – партиите задължително да представят в ЦИК банкови сметки и отчети за приходите и разходите в предизборната си кампания.

 

Отхвърлено обаче бе предложението на Новото време да се въведат подвижни избирателни секции за инвалиди. Основният мотив против беше, че поправката не дава яснота кои точно хора с увреждания ще имат право на тези подвижни секции.

 

Отпадна и идеята на таралежите гласоподавателите да имат право да пренареждат кандидатите в бюлетината, преди да я пуснат в урната. Христо Кирчев обвини вносителите в популизъм. Според него 80% от електората не знае какво точно е мажоритарен вот, за който пледират именно нововремци.

 

Младен Червеняков от БСП също атакува поправката, като се спря на опита на съседни балкански държави, където нововъведението предизвикало точно обратния ефект.

 

Депутатите приеха още урните, в който избирателите ще пускат бюлетини да са прозрачни.

 

Депутатите приеха още студентите и учениците с право на глас да могат да участват на изборите там, където учат, за да не са принудени да пътуват до родните си места. Участието им на изборите ще става срещу лична карта, заверена студентска или ученическа книжка и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Срещу тази поправка възрази Михаил Миков от левицата и я определи за противоконституционна, тъй като създавала привилегии само за част от гласоподавателите.

Отхвърлено беше предложението членовете на районните избирателни комисии, които системно или грубо нарушават закона, да се уволняват и да се сменят с друг член на съответната политическа сила. Според Борислав Цеков от Новото време подобна практика би увеличила партийния натиск, а според Младен Червеняков това технически ще затрудни избора. От ДПС дори определиха подобно нововъведение като изнудване.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?