Кандидат-инвеститорите за АЕЦ "Белене" разделени в две листи

Кандидат-инвеститорите за АЕЦ "Белене" разделени в две листи

В две групи са разделени кандидат-инвеститорите за 49-процентния дял в бъдещия оператор на АЕЦ "Белене", съобщиха в петък от Националната електрическа компания (НЕК), която е допуснала до следващия етап за избор на стратегически партньор всички претенденти.

Преди малко повече от месец девет чужди и една българска компания внесоха в НЕК заявления за интерес към  директно придобиване или чрез консорциум на 49 на сто от акциите на бъдещото дружество за изграждане и експлоатация на бъдещата атомна централа в Белене.

Съветът на директорите на НЕК е сформирал шорт-листа А, в която влизат компаниите, искащи да станат собственик на до 49% от бъдещата Електроенергийна компания Белене. Това са чешката CEZ, френската EDF, германските E.ON и RWE, белгийската "Електрабел" и италианската "Енел".

До тези компании ще бъде изпратена покана да подпишат споразумение за конфиденциалност, след което ще им бъде предоставен Информационния меморандум за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, в който ще се посочат условията на управление на бъдещата Електроенергийна компания Белене, включително правата на външния инвеститор при вземането на решения в това дружество..

Компаниите от А-списък ще могат да извършат до 1 октомври 2007 г. правен и технико-икономически анализ (дю дилиджънс) на проекта и на тази база да представят първоначални оферти с цена, която са готови да дадат за съответния пакет акции. Тези предложения ще са основата за преговорите с НЕК, която ще държи държавните 51 процента от проекта.

Възможно е на този етап кандидатите да направят консорциуми помежду си за подсилване на офертите, но претендентите по-скоро демонстрират намерение да участват самостоятелно в надпреварата.

Вторият списък включва компаниите, които са поискали да придобият самостоятелно или чрез консорциум 25 на сто или по-малък от този дял в бъдещия ядрен оператор. Така на резервната скамейка са поставени испанската "Ендеса", швейцарските EGL и ATEL, както и българската "Кумерио Мед", която е част от едноименната белгийска индустриална група..

Тези компании могат да бъдат поканени за представяне на първоначални оферти, както и да се обсъжда евентуалното им участие в проекта., но след като се проведат преговорите с кандидатите от късата листа и при съгласие от тяхна страна, уточниха от НЕК.

От държавната компания обаче не крият предпочитанието си да изберат един съакционер, вместо да дробят предназначения за честните инвеститори дял.

В хода на преговорите по бъдещите оферти за придобиване на дела с потенциалните купувачи ще се дискутира и дали смятат да купуват ток от “Белене”, в какви количества,  за колко време, по каква формула за формиране на цената и дали електроенергията ще е за вътрешния пазар или за експорт.

Бъдещият съакционер ще трябва също така да осигури дълговото финансиране на строежа на АЕЦ "Белене" чрез предоставяне на корпоративна гаранция. Изискваният кредитен рейтинг е най-малко "A" или равностоен по отношение на пропорционална сума от първостепенния дълг на Електроенергийната компания Белене. Другият вариант за финансиране е чрез договаряне с компанията Белене за изкупуване на част от произведената електроенергия при условия, които ще помогнат за набирането на дълговото финансиране. От своя страна НЕК обещава да сключи поне 15-годишен договор за изкупуване на част или на цялото количество електроенергия, произведено от централата.

Самият строеж на АЕЦ "Белене" се очаква да започне до 2009 г., съобщиха наскоро от Агенцията за ядрено регулиране, която лицензира различните процедури по изграждането. Основният договор с компанията-изпълнител на строежа – руската "Атомстройекспорт", според първоначалните изявления трябваше да се подпише в средата на 2007 г., но парафирането бе отложено за края на годината. Според бившия вече министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обаче не може да се говори за забавянето на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?