Кандидат кметове на София се обявиха против строежите на Витоша

БСП, ДПС и Мария Календерска не участваха в дискусията за бъдещето на планината

Кандидат кметове на София се обявиха против строежите на Витоша

Категорично срещу ново строителство в природен парк "Витоша" - около това мнение се обединиха представители на различни политически сили, участващи в надпреварата за местните избори в София, които се включиха в дискусия за бъдещето на планината, организирана от "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България" в понеделнки вечерта.

В разговора, в който бяха поканени всички политически сили с кандидати за кмет и общински съветници на София, не се включиха БСП, ДПС и Мария Календерска от ББЦ. Присъстваха четирима кандидати за кметове на София – Вили Лилков от Реформаторския блок, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от "Зелените" и Силвия Трендафилова от НФСБ. ГЕРБ беше представена от председателя на комисията по екология в СОС Лорита Радева, а коалиция "Сердика" – от Мила Видина, която е кандидат за общински съветник.

Всички участници в дискусията заявиха също така намеренията си за разваляне на приватизационните договори за въжените линии, които безпричинно са оставени да не работят.

От Реформаторския блок дори се ангажираха да внесат в дирекцията на парка становище, изработено от общинския съветник Марта Георгиева, което е против приемането на проекто-плана за управление на природен парк "Витоша". Той е разработен от фирма "Пролес Инженеринг", която прави и плана за парк "Пирин".

От "Зелени закони" обещават да продължат с мониторинга си на това как бъдещият нов кмет и новият общински съвет ще осъществяват тази позиция след изборите на 25 октомври.

В сряда – на 30 септември, изтича срокът за подаване на възражения срещу новия план на Витоша.

"Зелени закони" са против създаването на нова урбанизирана територия с големината на жилищните комплекси като "Младост" и "Люлин" взети заедно.

"Считаме, че планът за управление на парк "Витоша" трябва да предвиди дали е необходимо ново строителство на територията на парка и ако да - да оцени неговото екологично и социално-икономическо въздействие, а не както е в момента – да оставя на главните архитекти да решават казусите "на парче" с подробни устройствени планове", заяви Тома Белев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на парковете в България и дългогодишен директор на природен парк "Витоша".

"Категорично сме против ново строителство и отнемане от територията на парк Витоша за ново строителство", заяви Лорита Радева от ГЕРБ.

Мила Видина и Силвия Трендафилова се обявиха за по-добро стопанисване на сега изоставените сгради и също против ново застрояване. Видина подчерта, че трябва да се улесни достъпът до Витоша на велосипедистите и определи като добра идеята за мост-дъга над околовръстния път.

По отношение на лифтовете, от "Зелени закони" посочиха, че 8 години след като дружеството "Витоша ски" приватизира съоръженията, на ски зоната Алеко работи само един лифт. Княжевският и Романски лифтове не работят, както и влековете по Стената и на Конярника.

Към момента общината няма ангажименти по стопанисването на въжените линии в парка, но не е оказала и контрол по отношение изоставените от стопанина им лифтове като Княжеският.

"Ние от "Зелени закони" считаме, че общината трябва да изпълни своите задължения по Закона за устройство на територията и да задължи собствениците на всички изоставени и опасни сгради и съоръжения да ги възстановят и обезопасят или да ги премахнат. По отношение на туристическите въжени линии ние предлагаме общината да ги изкупи и върне като част от електрическият градски транспорт и да осигури ежедневен достъп до планината на софиянци", каза Тома Белев.

В коментар върху общия консенсус на партиите против застрояването на Витоша, кандидат-кметът на "Зелените" Иван Велков коментира, че не е бил на по-зелен дебат. "Изглежда, че всички политически сили и кандидати имат добре звучащи послания в защита на Витоша. Проблемите, обаче, са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и реферерендум за бъдещето на Витоша", каза Велков.

Вили Лилков и Силвия Трендафилова обясниха в свои изказвания, че приватизационният договор за лифтовете може да бъде разтрогнат, след като няма непреодолими сили, пречещи на стопанисването им.

Спонтанният въпрос на присъстващия инж. Георги Петрушев от Съюза на ветераните лесовъди дали Цеко Минев е "непреодолима сила" предизвика аплодисменти в залата, смях и отговор от Силвия Трендафилова "Да се надяваме, че е преодолима" .

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?