Кандидат-купувачът на "Левски" с повече апетит към мол с офиси, отколкото към футбола

Джоузеф Диксън, сн. БГНЕС

Кандидатът за собственик на "Левски" - англичанинът Джоузеф Диксън, проявява по-голям инвестиционен интерес към базата на "Герена" с цел изграждането на мол с офис площи, отколкото към самия футболен клуб. Такива впечатления е оставил Диксън сред хора от синия клуб, запознати с преговорите, разказаха източници на Mediapool. Преди ден самият Диксън обяви, че ще инвестира 250 млн. долара в изграждането на нов стадион, на мол и в самия футболен клуб. Той изрично уточни, че зад него стоят американски фондове.

Конкретните намерения са търговският център да е на мястото на пазара в кв. "Герена", намиращ се в съседство до стадион "Георги Аспарухов". Плановете били етажи от бъдещия мол да бъдат отделени за първокласни офис площи. Потенциалният инвеститор е бил информиран, че наблизо се намира мол "Сердика" и че в София вече има редица молове.

"Идеята е да инвестираме значителни средства не само в нов стадион, а в търговски център. Причината за това е, че гледаме в тази инвестиция дългосрочно. Идеята е този клуб да започне да се издържа сам", каза Диксън в четвъртък. От думите му стана още ясно, че той възнамерява да получи собствеността на клуба, която ще бъде контролирана от негова фирма в САЩ.

Божков, Русев и руснаците

"Самият факт, че Диксън предлага да получи собствеността на клуба като акциите бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от американско дружество, красноречиво показва, че няма как зад него да стои бизнесмена Васил Божков, на когото преди дни САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски", коментираха пред Mediapool запознати.

Любопитно съвпадение е, че и друг спонсор на "Левски" през годините е имал интерес да изгражда търговски център заедно с възраждането на футбола на "Герена". Става въпрос за "ВТБ кепитъл", който е инвестиционен фонд на едноименната руска банка - ВТБ банк. Дружеството застана зад клуба за една година през 2012 г. В сините редици приемат този факт по-скоро за съвпадение и не вярват зад англичанина с фирма в САЩ да стоят руснаци.

Източници на Mediapool твърдят, че в последните 6 месеца наред с Диксън, синият клуб е водил преговори и с новия собственик на "Виваком" - "Юнайтед груп", но не се е стигнало до договореност.

Други версии, тиражирани в медиите, се въртяха около бившия собственик на клуба Спас Русев. В информациите се твърдеше, че Русев бил на крачка от придобиване на "Булсатком", но поставял условие на Диксън, че ще му продаде фирмата само заедно с "Левски". Самият Спас Русев преди дни отрече пред Mediapool да има интерес от придобиването на "Левски".

"Чувствам се длъжен публично да опровергая някои слухове, тиражирани напоследък. Като дългогодишен привърженик на ФК "Левски" винаги съм се старал да подхождам отговорно и да подкрепям отбора си. Към днешна дата го правя като всеки един от хилядите му редови фенове и не участвам в процеса на смяна на собствеността на ФК "Левски", както и не проявявам интерес към придобиване на неговите акции", каза Русев, който бе собственик на клуба от 2016 до 2019 г.

Новият кандидат Диксън многократно е наблегнал на факта, че вече е говорил с български институции за потенциалните си инвестиции в България и е получил гаранции, че държавата би го насърчила според законовите възможности. Законът за насърчаване на инвестициите позволява при големи вложения на територията на страната инвеститорите да получават съкратено административно обслужване, изграждане на инфраструктура до обектите им, данъчни облекчения, дори придобиване на имоти без търг и конкурс.

Диксън обаче не е уточнил дали тези разговори са проведени с представители на сегашното служебно правителство или с това на Бойко Борисов.

1001 въпроса

Британецът Джоузеф Диксън само устно е гарантирал пред Надзорния и Управителния съвет на клуба, че притежава нужните средства, за да придобие дружеството и да може да го издържа, съобщи в петък пред бТВ Петър Ганев, член на двете управителни институции.

"Винаги описваме някакво бъдеще: 200-250 млн., нов стадион... Гледаме твърде далеч. Има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Футболният отбор започва подготовка през следващата седмица и трябва да има яснота как го прави. Другото, което е важно, е че има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в САЩ. Доколкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания в България. Капиталът на тази компания трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди тези 250 млн. и плана за инвестиция в стадиона" , коментира Петър Ганев пред bTV.

Източник на Mediapool допълни, че Джоузеф Диксън като бизнесмен го няма в Google.

"Какъв е този бизнесмен, който ще инвестира стотици милиони в долари и Google не го познава? Как ги спечели на 31 години?", попита риторично той. И добави, че англичанинът говори за инвестиционни фондове без никакви гаранции, не е ясен и нито един негов бизнес партньор.

В сутрешното си участие Петър Ганев също обърна внимание на отсъстващите гаранции за финансите.

"Конкретни гаранции не съм виждал... Хората трябва да разграничат двете неща. Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол. Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш", каза Ганев пред бТВ. По думите му клубът спешно се нуждае от 5 млн. лв., за осигуряване на заплати и за плащане на лиценз за предстоящия футболен сезон.


Наско Сираков изненадващо не присъства на първата пресконференция на Диксън в България. Сн. БГНЕС

Малките подводни камъни

Тревожен сигнал за привържениците на "Левски" е и изказване на футболиста Джошуа Лутър, който играе във футболния клуб на Диксън в Англия - "Стейнс Таун". Футболистът заяви, че Диксън не им плаща редовно заплатите.

"Не сме професионалисти, но дори на най-слабите отбори в нашата дивизия плащат, макар и символични суми. Средната заплата е около 70-80 паунда на мач. Когато дискутирахме нашите възнаграждения с треньора ни, той ни обясняваше, че собственикът очаква спонсори.", каза Лутър пред бТВ.

"Нещата се отлагаха месец след месец...Само футболистите, които познава лично, получаваха пари. Не чух много положителни неща от моите съотборници за собственика на клуба. Нямам представа колко дори някога са го виждали. Той сякаш е призрак", каза още Лутър.

По-късно друг футболист от същия клуб отрече твърденията на Лутър. Междувременно Диксън обяви, че ще съди Лутър за клевета и искът ще е 550 000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?