Кандидат от "Изправи се! Мутри вън!" се оттегли заради дело за купуване на гласове

Кандидат от "Изправи се! Мутри вън!" се оттегли заради дело за купуване на гласове

Кандидатът за депутат от "Изправи се! Мутри вън!" Цветелин Георгиев обяви, че се оттегля от изборната надпревара, след като имунитетът му бе поискан от главния прокурор Иван Гешев. Прокуратурата твърди. че са събрани данни за купуване на гласове. Държавното обвинение първоначално не съобщи името и политическата формация на кандидата.

Цветелин Георгиев отрича да има връзка с купуване на гласове. Междувременно ЦИК взе решение за сваляне на имунитета на кандидата, което се оказа безпредметно заради оттеглянето му.

Прокуратурата съобщава, че в хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса, съобщи държавното обвинение.

Разследването срещу е свързано с полицейската акция на 29 юни в бургаското село Маринка. Прокуратурата твърди, че кандидатът е дал пари на четирима души, за да гласуват за него. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е от една до шест години затвор и до двадесет хиляди лева глоба.

Водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" в Бургас Живко Табаков коментира, че ще окаже пълно съдействие на полицията и прокуратурата за установяването на истината.

"В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона! От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", коментира Табаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България