Кандидат-премиерът на Русия може да се пробва и за президент

Кандидат-премиерът на Русия може да се пробва и  за президент

Кандидатът за премиер на Русия Виктор Зубков не изключва възможността да участва в президентските избори през март 2008 г., съобщи РИА Новости. Изявлението си той направи в четвъртък на брифинг след серия от срещи с парламентарно представените политически сили, които в петък трябва да гласуват неговата номинация за поста на подалия оставка в сряда Михаил Фрадков.

На журналистически въпрос дали ще се бори за президентския пост, Зубков отвърна, че "никога не бих дал съгласие, ако нищо не съм свършил, но ако сега, на този премиерски пост аз постигна нещо, не е изключен и такъв вариант."

На практика Зубков си осигури одобрение за утрешното гласуване, получавайки подкрепата на "Единна Русия", която има мнозинство в руския парламент. Той обаче не планира да става неин член,  защото бил безпартиен и смятал да се съсредоточи върху работата си в правителството. За Зубков няма да гласуват само комунистите на Генадий Зюганов.

През 2000 г. Зубков оглавяваше санктпетебургското отделение на движението "Единство", което по-късно влезе в "Единна Русия". Когато година по-рано той се кандидатира за губернатор на Ленинградска област, щабът му бе оглавяван от сегашния председател на Държавната Дума Борис Гризлов. Тази пролет пък "Единна Русия" смяташе да го номинира за депутат от Омска област, но вместо него бе избран футболистът Дмитрий Аленичев.

Пред журналистите Зубков коментира, че правителството на Фрадков не се е оказало много ефективно, в частност при провеждането на административните реформи.Затова са неизбежни кадрови и структурни промени в  кабинета, заяви той, но не уточни какви точно промени планира да осъществи.

По-рано изпълняващият длъжността премиер Михаил Фрадков заяви, че "скелетът на правителството е способен да продължи своята работа и в новия състав".

Според лансираните в руската преса предположения, при новото ръководство на правителството Министерството на здравеопазването и социалното развитите ще бъде разделено, освен това с постовете си може да се разделят министрите на селското стопанство Алексей Гордеев и на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко. 

Изданието "Ведомости" посочва в четвъртък, че ръководителят на финансовото разузнаване се явява промеждутъчна кандидатура за премиерския пост, цитирайки два различни източника.

Според близък до администрацията на президента назначението на Зубков трябвало да свали напрежението, да успокои елитните групи и да уравновеси силите", а истинският приемник щял да бъде обявен в края на годината.

През декември ще са парламентарните избори за руската Дума.

Топ мениджър на крупна държавна компания пък твърди пред "Ведомости", че президент ще стане министърът на отбраната Анатолий Сердюков, който е женен за единствената дъщеря на Зубков.  Сердюков с помощта на тъста си щял да разположи подходящите хора  във ведомствата и държавните компании. Според източник от военното министерство обаче повишението на Сердюков било нелогична стъпка, доколкото едва бил отнел от генералите контрола над финансовите потоци, а връщането към предишната ситуация не влизало в плана на Кремъл.

В същото време правителственият чиновник отбелязва, че истинският приемник на премиерския пост ще е този, който глави списъкът на "Единна Русия" за парламентарните избори.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?