Кандидат-президентът на френската десница Фийон бе напуснат и от говорителя си

Конкурентът му Ален Жупе изрази готовност да се кандидатира вместо него

Франсоа Фийон упорито отказва да се оттегли от президентската надпревара.

Говорителят на френския кандидат за президент Франсоа Фийон подаде оставка и стана поредният човек, напуснал лагера на поддръжниците на бившия премиер, срещу когото се води разследване за предполагаеми фиктивни длъжности, заемани от негови роднини, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Реших да сложа край на функциите си на говорител на Франсоа Фийон", написа в Туитър Тиери Солер, който бе и организатор на първичните избори на десницата, спечелени от Фийон.

По-рано в петък Ален Жупе, главният опонент на Фийон на балотажа в първичните избори, намекна, че е готов да се яви на президентските избори във Франция, ако Фийон се откаже и ако партия "Републиканците" застане единодушно зад него.

 

Публикувано в петък социологическо проучване на института "Одокса" за пръв път прогнозира, че центристът Еманюел Макрон може да победи още на на първия тур на 23 април крайнодясната лидерка Марин Льо пен с 27 срещу 25.5 процента, а Фийон би останал трети се 19 процента.

 

Ако обаче Фийон се оттегли и на негово място се яви Ален Жупе, то Жупе ще победи на първи тур с 26.5 процента и ще се бори на балотаж с Макрон, сочи проучването.

 

Съдебният натиск върху Фийон, чийто дом бе претърсен в четвъртък в рамките на разследването за заплатите от държавния бюджет, получавани от съпругата и двете му деца като парламентарни асистенти, се засилва. Фийон, който получи призовка да се яви в съда на 15 март, потвърди решимостта си да се бори докрай.

Междувременно дясноцентристката френска партия Съюз на демократите и независимите (СДН) се готви да оттегли подкрепата си от Фийон, каза близък до партийното ръководство източник, цитиран от Ройтерс. СДН ще прикани партията на Фийон "Републиканците" да издигне друг кандидат.

"Ще призовем "Републиканците" да поемат отговорността си и да намерят друг кандидат", каза източникът.

 

СДН има около 30 депутата във френския парламент. В сряда партията прекрати участието си в предизборната кампания на Фийон, след като срещу него започна официално разследване и предстои да му бъдат предявени обвинения в незаконни плащания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят