Кандидат-президентското проучване на РБ дава преднина на оттеглилия се Огнян Герджиков

Номинацията на БЗНС Съби Събев готов да бъде вице и на РБ, и на коалиционна двойка с ГЕРБ

Кандидат-президентското проучване на РБ дава преднина на оттеглилия се Огнян Герджиков

Седмици след като на по-голямата част от ръководствата на реформаторските партии номинацията на НДСВ-функционера Огнян Герджиков за кандидат-президент от страна на БНД се стори странна, социологическото проучване сред потенциалните им избиратели дава преднина именно на цариста.

 

Това съобщиха пред Mediapool членове на блока, които разполагат с проучването. По предварителна уговорка то, заедно с изпита на всеки от номинираните и вътрешнопартийни сондажи, ще решат окончателно общата кандидатура на реформаторите за Дондуков 2.

 

Изследването, правено от "Галъп", трябва да бъде обсъдено от Изпълнителния съвет на коалицията във вторник. То сочи, че избирателите на блока разпознавали най-много юристът проф. Огнян Герджиков и биха му гласували доверие. Той обаче вече оттегли своята номинация, не присъства на препитването миналата седмица и името му няма да бъде дискутирано.

 

Следващ по разпознаваемост и доверие сред седмината номинирани кандидати на блока е бившият министър на ГЕРБ и настоящ общински съветник на блока в София Трайчо Трайков, а веднага след него – депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов.

 

В дъното на класацията са ген Димо Гяуров, изключително неодобряваният сред избирателите на блока лидер на НПСД Корман Исмаилов и напълно неразпознаваемите според проучването ген. Съби Събев и скулпторът Велислав Минеков.

 

Според неофициална информация най-вероятните имена, измежду които реформаторите ще избират, ще бъдат Трайков и Караджов. ДСБ са склонни да подкрепят и двамата, но по-скоро клоняли към Трайков, ДБГ също били по-благоразположени към общинския съветник, а от СДС по-скоро ще подкрепят Караджов, твърдят от блока.

 

За вицепрезидент пък почти 100% ще бъде издигнат номинираният от БЗНС ген. Съби Събев. По време на препитването миналата седмица от Изпълнителния съвет на РБ военният декларирал, че би се явил на избори и като вице на основния претендент. Събев обаче уточнил, че може да влезе в тази роля както за РБ, така и за коалиция на РБ с ГЕРБ. Именно военният министър Николай Ненчев, който го предложи, лансира идеята за коалиция с партията на Борисов.

 

Опцията блока да не стигне до обща номинация е слабо вероятна, но все пак я разглеждаме, казаха пред Mediapool от ръководството на коалицията.

 

Според запознати има възможност БЗНС или НПСД да не подкрепят нито една от номинациите, а да настояват за своите кандидати, което би саботирало избор между основните претенденти.

 

"Такъв ход обаче би се правил само ако някой се е договорил с ГЕРБ, а на Борисов за подобни "сделки" не може да му се вярва", казват от блока.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?