Кандидат за евродепутат отива на по-предно място, ако получи поне 15% от гласовете за листата

Преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати на изборите за евродепутати, ще се взимат предвид, ако броят на получените за кандидата гласове е най-малко 15% от действителните гласове, подадени за съответната кандидатска листа. Това прие парламентарната комисия по правни въпроси в сряда, която прие окончателно на второ четене законопроекта за избиране на членове в Европейския парламент. България трябва да изпрати 18 депутати в Страсбург, които ще бъдат избрани от партийни листи, но с мажоритарен елемент.

Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от левицата този праг за преференциалните гласове да бъде 5% от броя на действителните гласове, подадени за партийната листа. На практика бе прието предложението на депутата от Коалиция за България Мая Манолова за 15% бариера за преместване напред на предпочетения кандидат.

Гласоподавателите ще имат право да посочват само един кандидат от листата за преместване напред. Те ще могат и да оставят без посочване и подредената от партийните централи листа.

Подреждането на кандидатите ще се определя според броя на преференциалните гласове, получени от всеки кандидат, като се започне с най-високия брой преференциални гласове. Когато двама или повече кандидати са получили еднакъв брой предпочитания, решаващо значение ще има редът, по който те са подредени в кандидатската листа, записаха депутатите.

В рамките на мандатите, получени от политическите партии или коалиции, с предимство ще се включват кандидатите с преференциални гласове. Когато броят на получените от партията или коалицията мандати е по-голям или равен на броя на предпочетените кандидати, окончателното подреждане на кандидатите в листата ще се извършва в обратен ред - като кандидатите, получили мандат на основание преференциални гласове, изместват съответния брой кандидати от първоначалното подреждане на листата. Обратният ред няма да се прилага за кандидати, получили преференциални гласове и заемащи по-предни позиции в листата, прие комисията.

Когато мандатите, спечелени от партии или коалиции, не могат да бъдат разпределени въз основа на преференциални гласове, кандидатите ще се подреждат по реда в кандидатската листа.

Споделяне

Още от България