Кандидат за канцлер на Германия нарече Берлускони и Грило "клоуни"

Пер Щайнбрюк и Ангела Меркел

Лявоцентристкият претендент за канцлерския пост в Германия на изборите тази година Пер Щайнбрюк определи бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони и влезлия в политиката комик Бепе Грило като "клоуни" след силното им представяне на изборите в Италия, предаде Ройтерс.

Щайнбрюк, известен с безцеремонните си изказвания, е "потресен, че двама клоуни са спечелили". Той даде да се разбере, че има предвид Грило и Берлускони, за когото каза, че несъмнено е "клоун с повишен тестостерон". "Моето впечатление е, че спечелиха двама популисти", заяви той.

Берлускони е крайно непопулярен в Германия и постоянно е нападан от медиите. Не е ясно обаче дали подобни изказвания правят услуга на Щайнбрюк. В Германия се очаква политиците да говорят сериозно и да се въздържат от намеса във вътрешните работи на европейските партньори. Някои коментатори написаха в Туитър, че Щайнбрюк е "истинският клоун".

Канцлерът Ангела Меркел е по-дипломатична от Щайнбрюк. Преди изборите в Италия нейни парламентарни съюзници и дори членове на правителството ѝ изразиха тревога от евентуално завръщане на Берлускони, но тя запази своето мнение за себе си.

Изказването на Щайнбрюк накара италианския президент Джорджо Наполитано да отмени вечеря с негово участие. Говорител на Щайнбрюк каза, че Наполитано, който е на официално посещение в Германия, е отменил вечеря, планирана за днес в Берлин. Говорителят заяви, че Щайнбрюк разбира причините за решението на италианския президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа