Кандидат за поста на Тереза Мей казва, че Брекзит без сделка не е вариант

Кандидат за поста на Тереза Мей казва, че Брекзит без сделка не е вариант

Британският здравен министър Мат Ханкок - един от кандидатите на консерваторите за поста на министър-председателката Тереза Мей, каза, че Брекзит без сделка не е вариант за следващия лидер на Великобритания, тъй като председателят на долната камара на парламента ще го осуети, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

"Жестоката реалност е, че вариантът без сделка не е политически избор, с който да разполага следващият министър-председател", заяви Ханкок.

"Има доказателства, че в Камарата на общините има мнозинство за осъществяване на Брекзит", каза той.

По думите му председателят на камарата Джон Бъркоу ще осуети всеки опит на стремящ се към вариант без сделка министър-председател да преодолее депутатите.

"Мисля, че председателят ще съдейства за мнозинство в Камарата на общините, което е против вариант без сделка, по същия начин, както направи преди 29 март", каза Ханкок, който освен това изключи възможността за втори референдум за Брекзит.

Бъркоу възнамерява да остане на поста, въпреки че по-рано имаше очаквания за неговото оттегляне.

"Никога не съм казвал нещо за напускане през юли тази година", заяви той пред в. "Гардиън". "Наистина усещам, че сега е време, в което се случват важни събития и има големи въпроси за решаване, а при тези обстоятелства не ми изглежда разумно да освобождавам поста", каза Бъркоу, рискувайки да разгневи твърдолинейните привърженици на Брекзит, които смятат, че той иска да осуети излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

По думите му е "несериозно" да се мисли, че парламентът може да бъде изтикан настрани при дебатите за Брекзит.

"Представата, че парламентът ще бъде . . . евакуиран от центъра на сцената в дебатите за Брекзит, е немислима. Тя е просто немислима", заяви Бъркоу.

Британският външен министър Джереми Хънт, който също се включи в надпреварата за следващ лидер на управляващите консерватори, каза вчера, че партията ще извърши "политическо самоубийство", ако реши да се стреми към Брекзит без сделка.

В авторски материал в лондонския в. "Телеграф" Хънт предупреди срещу произвеждането на предсрочни избори преди новия краен срок за напускане на Европейския съюз в края на октомври. "Ако се заловим с общи избори преди да сме осъществили Брекзит, ще бъдем унищожени", изтъкна той.

"Нападани от Партията на Брекзита отдясно и от либералдемократите отляво, ще бъдем изправени пред изчезване", написа Хънт. И двете партии, които представляват привърженици на напускането и на оставането в ЕС се представиха добре на неотдавнашните избори за Европейски парламент.

Хънт е сред водещите кандидати за наследник на Тереза Мей начело на тяхната раздробена партия. Мей подаде оставка миналата седмица след като не успя да прокара сделката си за Брекзит в парламента след неколкомесечни преговори с Брюксел.

Бившият външен министър Борис Джонсън, който каза, че е готов да напусне ЕС без споразумение, в момента е фаворит за следващ министър-председател.

Според висши фигури от опозиционната Лейбъристка партия, цитирани от в. "Мирър", нейният лидер Джереми Корбин е напът да подкрепи втори референдум за Брекзит и това може да стане до дни.

Корбин, който засега казва, че вариантът за втори референдум би трябвало да остане като възможност, е подложен на натиск да подкрепи подобно гласуване без уговорки. Тази перспектива поражда дилема, защото много от поддръжниците на лейбъристите подкрепиха Брекзит.

След като бяха наказани от гласоподавателите на изборите за Европейски парламент, на които възход отбелязаха както подкрепящи Брекзит политически сили, така и проевропейски формации за сметка на Лейбъристката и Консервативната партия, лейбъристите заявиха, че начинът за възстановяване на единството на Великобритания е обществено гласуване, но добавиха, че това може да са и национални избори.

Корбин каза по-рано тази седмица, че британците би трябвало отново да бъдат призовани да кажат своето мнение за излизането на Великобритания от ЕС - било на общи избори или на втори референдум, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?