Кандидат за президент на Северна Македония: ЕС ще свали безработицата, както в България

Стево Пендаровски, Снимка: БГНЕС

Бъдещото членство на Северна Македония в Европейския съюз ще доведе до сериозно намаляване на безработицата. Това заяви на предизборен митинг кандидатът за президент на управляващите Стево Пендаровски. Той посочи, че същото се е е случило в България след влизането в ЕС през 2007 г. и в момента безработицата е 6,5%.

Смятам, че за кратко време страната ни, както се случи в Република България, ще намали безработицата. Това ще стане чрез завършване на въпросите, свързани с присъединяването на НАТО и ЕС. НАТО гарантира сигурността на границите и не само в нашата страна. Веднага след като имаме гаранции тук, отваряме европейските фондове. Ако започнем преговорите през юни, имаме огромни средства в областта на селското стопанство. 120 милиона евро само през предходната година в субсидия. Ако се превърнем в преговорна държава, ще се увеличи. Смятам, че няма по-добър вариант от този по съображения за сигурност и икономически причини”, заяви Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Според него нито една бивша социалистическа страна не се може да се развива без чужда помощ. Причината – липса на достатъчно ресурси.

Бяхме в тунел и се върнахме 30 години назад. Появи се едно поколение политици, които решиха да не поставят проблемите заради популярността си. Те стояха безпомощно и не взеха важни решения за излизане от балканската изолация. Обърнахме нова страница на помирение решихме, че няма да вървим напред, освен ако не бъде постигнат консенсус за отварянето на вратите за Европа”, каза още Пендаровски.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?