Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кандидат за шеф на апелативния спецсъд участвал в управата на фирма

В четвъртък ВСС трябва да избере ръководителя на новата структура.

2 коментара

Кандидат за шеф на апелативния спецсъд Десислав Любомиров в нарушение на закона е участвал в управата на фирма, докато е бил зам.-ръководител на Русенския окръжен съд, съобщи в сряда "Правен свят", цитирайки информация на Българския институт за правни инициативи, който изготви профили на кандидатите за поста.

Любомиров участва без успех и в конкурса за избор на нов шеф на Софийския градски съд в края на май. Оказва се обаче, че от март до септември 2007 г. е имал дялове на стойност 4950 лв. (99% от размера на дялово участие) в търговско дружество, което се занимава с производство на електроенергия.

Така Любомиров е бил в нарушение на съдебния закон, който изрично забранява на магистратите да упражняват търговска дейност. През септември 2007 г. той продава дела си на местен адвокат.

Според атестацията му обаче, той има много добри качества за ръководител и получава "много добра" оценка – 98 точки. В становището за работата му могат да се прочетат формални заключения, каквито има в повечето документи – добър професионалист с добра подготовка, с високи нравствени качества, с аналитично мислене, добре мотивирани актове и т.н. Има само една забележка - отбелязано е, че е дистанциран по отношение на колегите си от СГС и не поддържа неформални контакти с тях.

Иначе Любомиров е отличник по отношение на спазването на сроковете при изписването на делата. За 2009 г. има 75 свършени дела като 72 от тях са написани до един месец, а 3 – до три месеца. През 2010 г. има 13 свършени дела, като 12 са написани до 1 месец, а 1 – до три месеца.

От 17 възможни, през 2009 г. са обжалвани 11 от неговите дела, като 8 са потвърдени, 1 изцяло отменено, а 2 изменени. През 2010 г. от 14 съдебни акта 2 са обжалвани, 1 е потвърден. Любомиров не е наказван, предлаган е от инспектората към ВСС за поощрение.

Другият кандидат е Георги Ушев, сега командирован в СГС, преди – заместник-председател на СРС. Ушев е фаворит на членовете на ВСС за поста председател на Апелативния специализиран съд, твърдят източници на "Правен свят".

За всеки случай, обаче, той си е подал документите и за поста председател на Специализирания наказателен съд. За последно е атестиран през 2009 година. Сега нямало нужда от нова атестация, защото ВСС реши, че ако кандидатите за административни ръководители са атестирани в периода от 2008 до сега няма нужда от ново препитване.

Според публикувана на сайта на съвета атестация работата и качествата на Георги Ушев са оценени на 141 точки, т.е. "много добра". Той всъщност е с най-голям брой точки от всички кандидати. Атестацията му съдържа същите клишета – добре мотивирани актове, добър професионалист, с високи нравствени качества, ползва се с авторитет и уважение на колегите си. Същите констатации са и в атестациите на останалите кандидати.

Атестацията на Ушев обаче обхваща периода докато е в СРС. Няма и дума за делата му в СГС. Така например през 2008 г. той има 298 свършени дела, като 237 са приключени до един месец, 33 – до три месеца и 28 до една година. Подлежащите на отмяна са 298, не е ясно колко са обжалвани, но 4 са потвърдени, 7 изцяло отменени и 1 изменено. Няма данни за конфликт на интереси, декларирал е имоти пред Сметната палата (наследствен във Велинград), ателия в Студентски град и гараж.

Няма дисциплинарни наказания, само пред септември тази година председателят на СГС Владимира Янева му е обърнала внимание заради проверка на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение на съда.

Румяна Илиева е съдия в Окръжен съд-Сливен. Атестацията ѝ е от 2010 година. Но в нейния случай помощната атестационна комисия не е изследвала редица показатели, но и е дала оценка – "задоволителна" (69 точки), които били намалени с 2 от комисията на съвета.

Съдийката е написала обосновано възражение, била е изслушана от ВСС, административният ръководител на Сливенския окръжен съд е изпратил допълнителни справки за хода на делата, приключването им, спазването на сроковете и други. В крайна сметка комисията е коригирала оценката ѝ на "много добра" (92 точки). Оказва се, че Румяна Илиева спазва процесуалните срокове и си изписва делата в срок.

Няма данни за конфликт на интереси, декларирала е имотите си пред Сметната палата, не е наказвана и няма оплаквания срещу нея.

Асен Христов е единственият кандидат, който не е от съдийските среди. Той е прокурор в Софийската районна прокуратура. Но той си е подал документите освен за шеф на Апелативния спецсъд, и за редови съдия в същия орган. Според протокола за класиране на кандидатите на него му е поставена обща оценка за притежаваните професионални качества – 2.40.

Оценката му от атестацията е "много добра" (94 точки). От възложените му 4107 преписки за периода 2007-2009 г. е решил всичките, като всяка от тях е приключена в рамките на едномесечен срок.

През атестирания период е изготвил 178 обвинителни акта, 2 споразумения, приключил е 48 бързи производства, издал е 975 постановления за спиране и прекратяване на дела. Не е наказван, през 2009 г. му е изплатено ДМС за цялостен принос. Декларирал е имотите си пред Сметната палата. Съпругата му работи като прокурор в Софийската градска прокуратура.

Това, което не може да се открие на сайта на ВСС са становищата на Етичната комисия за нравствените качества на кандидатите. Нещо, което би следвало да се публикува предварително със знанието на кандидатите, ако не искат после да се спекулира с информацията или да има обвинения, че прикриват някои кандидати.

От БИПИ обаче изпратиха становищата за моралните качества на четиримата магистрати.

За Любомиров етичната комисия към СГС отбелязва, че не е вежлив с колегите си, не ги поздравява като се срещат и така проявява неуважение.

Етичната комисия на ВСС обаче не възприема тези изводи, защото няма данни Любомиров чрез действията си и актове да изразява неуважение към колегите си. Иначе и двете комисии твърдят, че няма данни той да се поддава на външно влияние в работата си, няма данни да е непочтен, безпристрастен, неконфиденциален, да не проявява благоприличие.

За Георги Ушев Етичната комисия смята, че не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки и косвени влияния от представители на другите власти. Работи обективно и добросъвестно, бил вежлив и не пропускал да изразява уважението си към страните и останалите участници в процеса.

За Румяна Илиева Етичната комисия излиза почти със същите изводи като при Ушев. Съдийката от Сливен притежава висок личен морал, не се поддава на натиск, ползва се с авторитет, дискретна, независим, безпристрастен, почтен магистрат. Асен Христов също е с отлични етични и морални показатели. Срещу четиримата не са подавани жалби и сигнали.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. ДИМИТЪР ШОПОВ
    #2

    ДА ПРИТЕЖАВАШ ДЯЛОВЕ ОТ ООД НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ УЧАСТВУВАШ В УПРАВЛЕНИЕТО МУ.

  2. От Драгалевци
    #1

    ГЕРБ-ерите си падат по фирмите

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.