Кандидатът да оглави НЗОК обяви война на лобизма и на стандарта “Илиянци“ в здравеопазването

Камен Плочев даде заявка за промяна в клиничните пътеки, аналитично звено в касата и прогенерична политика

Кандидатът на управляващото мнозинство да оглави здравната каса Камен Плочев даде в сряда амбициозна заявка пред депутатите от парламентарната здравна комисия за промени в институцията. Той се обяви за преразглеждане на клиничните пътеки, пресичане на лобистките практики, облагодетелстващи определени групи, прогенерична лекарствена политика, която да намали постоянно растящите разходи за медикаменти, и създаване на специално аналитично звено в касата с актюер и мениджър за управление на рисковете.

“В дейността на НЗОК лобизмът е тежък, но преодолим проблем. Лобистите трябва да знаят, че се кръстя на един Господ - законът и правилата за неговото приложение. Не тръгвам на война, но ще наложа взаимоотношения, лишени от некоректни помисли и ходатайства. Всеки ще бъде оценяван справедливо и няма да допусна, бъркайки в общия кюп, да взема пари от един, за да ги дам на друг, с цел да прикрия или толерирам некадърност или корупционни замисли“, обяви Плочев при представянето на концепцията си.

Тя получи одобрението на депутати от всички парламентарни групи заради верните и ефектно поднесени оценки за проблемите на касата и здравния сектор.

Плочев обяви за свои приоритети ефективното управление и разходване на средствата от здравни вноски, като се ангажира да повиши контрола.

Пациентът не боледува по пътека, а по магистрала

Той съобщи, че една от първите му задачи ще бъде да се предоговорят алгоритмите на клиничните пътеки.

“Пациентите не боледуват по клинични пътеки, а по магистрала, съставена от множество клинични пътеки“, посочи Плочев, визирайки това, че много заболявани изискват далеч повече медицински дейности при лечението от предвидените в клиничната пътека. Той заяви, че в момента чете множество безумия в клиничните пътеки, но промяната им не може да стане само от НЗОК и ще бъдат ангажирани представители на Лекарския съюз, националните консултанти, както и външни специалисти, на които касата по думите му трябва да плаща.

Той постави и въпроса с лобизма при формирането и остойностяването на клиничните пътеки.

“Виждам наличието на лобизъм в касата сега, как иначе да си обясним, че се възлагат външни услуги на експерти, без да им се плаща – за коректна експертиза пари трябва да се намерят", посочи той.

“Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът – някой злоупотребява ли със здравето на българина", коментира още Плочев и даде за пример експанзията на клиники по инвазивна кардиология. “Ако намалим цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не, че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо“, коментира той.

Кандидатът се обяви и за изнасянето на повече дейности от болничната в извънболничната помощ, а също и за улеснен достъп до лекар-специалист.

“Плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт "Илиянци"

“Плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт "Илиянци", коментира още Плочев, като по-късно разясни, че има предвид голямата диспропорция в качеството на медицинските услуги у нас.

Както хората имат достъп до преглед при професор в рамките на часове – нещо, което е невъзможно в много други държави, така в бургарска болница отказали скенер на пациент в кома и го изпратили да му се направи в София, подкрепи с пример тезата си той.

“НЗОК не е банкомат“

Плочев даде да се разбере, че ще държи на финансовата дисциплина.

“Ключовата дума е правила. Здравно-осигурителният фонд не е банкомат. Не е каса или гише, на което се изплащат чекове, а е пълноправен участник при договарянето на медицински услуги. Като такъв заплаща само за договорени количества при договорено качество“, заяви той.

По думите му трябва да се спре подходът на "малкото дете, което плаче и само иска пари". "Ще му дадеш, колкото му трябва, за да не го разглезиш", коментира Плочев.

Изслушването му протече при емблематичното отсъствие на представителите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, които принципно присъстват на всички заседания на комисията, особено при важни поводи. По-рано в сряда БЛС представи своя вариант на алтернативен бюджет именно с искане за повече средства в бюджета на НЗОК за догодина и предложения за разпределението му.

Прогенерична лекарствена политика

Плочев се ангажира и да намали големия разход на НЗОК за лекарства чрез прогенерична лекарствена политика. Според него касата трябва да плаща за лекарствена терапия, а не за един отделен медикамент от лечението.

Според него най-сериозно оптимизиране на разходите трябва да се търси при онкологичните и редките болести, като за редките болести дори трябва да се помисли да се извадят от обхвата на здравното осигуряване и евентуално да се поемат от министерството. За това обаче ще се водят допълнителни разговори.

Аналитично звено в касата

Плочев обяви и намерението си да създаде аналитично звено в касата с актюер, който да разработва схеми за здравно осигуряване с цени на медицинските услуги, които НЗОК купува от изпълнителите на медицинска помощ.

В звеното ще има и мениджър за управление на рискове.

Плочев се обяви и за засилване на контролните функции на касата чрез съвместни проверки на НЗОК с медицинския одит, БЛС и НАП, като по думите му трябва да се увеличат извънредните проверки.

По думите му обаче няма по-добър контрол от този на ползващите медицинска помощ – пациентите и допълни, че те ще могат да го осъществяват най-добре след въвеждането на електронната здравна карта. Плочев има идея да задължи всяко лечебно заведение да публикува подробен отчет за дейността си пациент по пациент - каква дейност е извършило и какви пари е получило от касата.

Споделяне

Още от България