Кандидатът на ДБ за кмет на София предлага опита си от Ню Йорк, Пекин и Москва

Съдия Методи Лалов е поканен за водач на листата за общински съветници

Борислав Игнатов

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Обединението е поканило за водач на листата си за Столичния общински съвет съдия Методи Лалов, чиято оставка от съдебната система трябваше да бъде гласувана в четвъртък, но липса на кворум провали заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Представянето на кандидата за кмет бе направо на Езерото с лилиите в Борисовата градина. Пълната листа с кандидатите за общински съветници на обединението ще бъде обявена след средата на септември. Очаква се Лалов да приеме поканата, а втори вероятно ще е самият Борислав Игнатов

По информация на Mediapool Лалов също е бил обсъждан като възможен кандидат за кмет на обединението, но в крайна сметка трите партии са се спрели на настоящия председател на Камарата на архитектите в България (КАБ).

"Професионализъм и характер"

От "Демократична България" обясниха, че избрали Игнатов за свой кандидат, защото искат да предоставят на софиянци избор, основан на професионализъм, опит и характер.

Арх. Игнатов стана популярен през последните месеци с идеите си за трансформиране на Паметника на Съветската армия в София. Преди два месеца той предложи около паметника да бъде изградена зелена могила, за да не се вижда той отвън.

Проектът за Паметника на Съветската армия

Борислав Игнатов е роден през 1972 година във Варна. От 3 години е председател на Камарата на архитектите в България. Той е завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, след което е специализирал в Колумбийския университет в Ню Йорк. Според официалната му автобиография е работил като архитект в Ню Йорк, Сиатъл и Хонконг. В САЩ е проектирал болници, университети и жилищни сгради.

Архитектът е автор на високотехнологичната "Къща дърво", построена край Варна. Къщата е единствената българска сграда включена в престижния сборник "1000 х Европейска архитектура" на издателството – Braun Publishing.

Къщата дърво край Варна

Игнатов готов да прилага опит от Ню Йорк, Пекин и Москва

По време на представянето Борислав Игнатов обясни, че в София има три типа хора - гости на столицата, такива, които имат избирателни права и гласуват, както и такива, които могат да гласуват, но не желаят, защото са отвратени. Той се обърна именно към пасивните избиратели и ги призова да гласуват на местните избори.

Според него най-голямата лъжа е, че добрите практики не могат да бъдат прилагани в България тъй като "не сме германци, а българи".

"С тези темпове, които има сега, ще отнеме няколко хиляди години администрацията да намали собствената си административна тежест. Затова трябва промяна", каза той и добави, че докато е работил по големи проекти в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, е видял какви са добрите практики за преодоляването на проблемите в тези градове и е готов да приложи наученото.

"Ние изхождаме от позицията, че това не е избор на красиви обещания, а избор на устойчиви политики и капацитет за тяхното изпълнение. Това не е въпрос само на лични качества на един или друг кандидат, а въпрос и на силен екип, общински съветници, на ясна физиономия, на политическа сила, която може да осигури последователност и има ясна ценностна ориентация" , каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Трябва да започне разграждането на Борисовата държава"

"Корупционният модел на управление на Борисовата държава започна от София и оттук трябва да започне неговото разграждане. Този модел има две основни отрицателни черти - корупция и некомпетентност. Затова София трябва да избере хора, които да елиминират тези два недъга", каза другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

По думите му европейските избори са показали, че в София тя е трета сила с 16%.

Иванов смята, че коалицията има шансове да стигне балотаж с кандидатурата на Игнатов, който е "единствената алтернатива на Йорданка Фандъкова, която вече управлява 10 г., и на Мая Манолова, която няма как да се дистанцира от БСП".

По думите му през последните 2 мандата на Фандъкова нищо не е зависело от нея и тя е била "фасада". "Какво значение има дали един или друг няма да е в листата на ГЕРБ - хората се сменят, но схемите остават", добави Иванов.

Защо не се явяват заедно със "Спаси София"

От "Демократична България" признаха, че са водили преговори за общо явяване със "Спаси София" преди организацията да издигне Борис Бонев за кандидат за кмет на столицата. По думите на Христо Иванов причината да не се стигне до общо явяване е, че "Спаси София" не е искала да се обвързва с каквато и да е политическа сила.

"Симпатични са ни младите хора от "Спаси София" и направихме всичко възможно от наша гледна точка да не се явяваме отделно. Бяха проведени 8 срещи през последните 6 месеца. С изключение на една, всички те бяха по наша инициатива", каза Иванов.

Предложението към "Спаси София" било да има представители в листата за общински съветници на "Демократична България" и кандидати за районни кметове. От организацията обаче отказали.

"Ние оставаме отворени за тях. Нашата ръка за взаимодействие е подадена, но ние сме политическа формация и се явяваме като такава. "Спаси София" не са наши опоненти, но е техен избор да бъдат наши конкуренти", каза Иванов.

"Добре да има конкуренция защото ако изборите в София ще са като тези за главен прокурор, то няма смисъл да ги правим", добави Атанасов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България