Кандидатът на десницата Реувен Ривлин е новият президент на Израел

Кандидатът на десницата Реувен Ривлин бе избран за нов президент на Израел, предадоха световните агенции. Бившият председател на Кнесета (120-членния еднокамарен парламент) победи на втория тур на гласуването в законодателния орган центристкия си опонент, дългогодишния депутат Меир Шитрит. Новият президент бе избран с 63 гласа срещу 53 за неговия съперник.

На първия тур 74-годишният Ривлин получи най-много гласове, 44, следван от Шитрит с 31.

Социологически проучвания показаха, че бившият председател на парламента е предпочитаният и от обществото претендент. Кандидатурата на Реувен Ривлин обаче се натъкна на съпротива от страна на премиера Бенямин Нетаняху, тъй като двамата са вътрешни опоненти в дясната партия Ликуд, най-голямата формация в управляващата коалиция. Нетаняху обаче не успя да я блокира и така Ривлин бе избран за 10-ия президент в историята на Израел.

Шитрит бе кандидат на друга партия от управляващата коалиция, левоцентристката Хатенуа.

Президентът на Израел има право само на един 7-годишен мандат. Той е с предимно церемониални и представителни функции. Реувен Ривлин обаче ще има тежката задача да наследи като държавен глава 90-годишния Шимон Перес, лауреат на Нобеловата награда за мир, който възвърна международния престиж, загубен, след като неговият предшественик Моше Кацав бе осъден през 2010 г. на 7 години затвор за изнасилване.

Политическите му възгледи освен това може да бъдат негов пасив, отбелязва АП. Ривлин е против създаването на независима палестинска държава, поради което е в конфликт с Нетаняху, премиер и председател на неговата партия Ликуд, и надали ще бъде възприет позитивно от палестинците и международната общност.

Споделяне

Още от Свят