Кандидатът на десницата спечели президентските избори в Колумбия

Кандидатът на десницата спечели президентските избори в Колумбия

Кандидатът на дясната партия Демократичен център Иван Дуке е новият президент на Колумбия. Той получава  54% от гласовете, а опонентът му на балотажа - бившият кмет на столицата Богота Густаво Петро - 41.8%.

Победата на Дуке поставя въпроса за бъдещето на споразумението, което властите сключиха с бунтовническата групировка ФАРК след десетилетен въоръжен конфликт. Новият президент, който получи подкрепата на експрезидента Алваро Урибе, се ангажира, че ще преразгледа документа, по силата на който бунтовниците получиха места в Конгреса.

41-годишният Дуке смята, че споразумението трябва да бъде променено и че бунтовниците трябва да бъдат съдени за военни престъпления. Очаква се новоизбраният президент да намали данъците и да даде тласък на инвестициите в страната.

Опонентът му Густаво Петро се обяви за повече равенство и за запазване на сделката с ФАРК. Групировката, създадена през 1964 г. като военно крило на комунистическата партия, хвърли страната в кървав конфликт, продължил повече от пет десетилетия.

Споделяне

Още от Свят