Кандидатът на ДПС спечели кметските избори в Сърница

Общинската комисия не реагира на сигналите за нарушения, защото са неофициални

Неби Бозов печели изборите в Сърница. Сн. бТВ

Кандидатът на ДПС Неби Бозов е новият кмет на Сърница. Негов съперник на проведения в неделя балотаж беше кандидатът на ГЕРБ Мустафа Аликанов, подкрепен и от Реформаторския блок.


Нека излязат официалните данни, но да, имаме резултатите, каза Бозов пред БНТ час след приключването на изборния ден. На въпрос какво показват резултатите, той заяви, че са 60:40 в негова полза.

След затварянето на секциите в 19 ч. председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван съобщи, избирателната активност е била 76.6 процента – малко по-голяма от тази на първия тур.

4 256 са избирателите, имащи право на участие във вота. На проведения първи тур на 15 март, когато бе избран общински съвет, избирателната активност общо за 5-те избирателни секции беше 74.78 на сто. Тогава 450 гласа не достигнаха на Бозов да спечели кметския пост.

Балотажът приключи без жалби и сигнали за нарушения, посочи още Пехлеван.

В Сърница бе създаден оперативен щаб с разследващи полицаи, които да реагират на всеки сигнал за изборна търговия. През деня се появиха сигналите за раздавани по 50 лева, но са само неофициални.

"Раздавали са някъде снощи, до 100 лева", каза жител на Сърница, цитиран от БНР.

"При нас като дойде сигнал, изпращайки хора на място да проверят, нищо такова не се случва. Не можем нищо да заловим, защото случката е приключила", заяви председателят на общинската избирателна комисия Аки Пехлеван, цитиран от БНР.

В село Побит камък, което е едно от двете села към град Сърница в новата община, екипът на БНТ е станал свидетел на едно от най-сериозните нарушения на изборното законодателство, а именно – разкриване на тайната на вота на избирателите. Проблемът е следният: бюлетините за балотажа са малки и в тях има само двама кандидати. След като се сгънат и в момента, в който се пуснат в прозрачната урна, много от бюлетините, падайки, се разгъват към лицето на избирателната комисия. Така секционната избирателна комисия (СИК), в която има представители на всички партии, може да се контролира вота на избирателите. СИК не смее да вземе решение, с което да препоръчва на избирателите да сгъват бюлетините си не на две, а на четири след като се положи втория печат , тъй като смятат, че това противоречи на закона, предаде БНТ.

От централната джамия отрекоха имами да са извършвали политическа пропаганда

Местният вот е първи за най-новата община в България, която се отдели от Велинград с указ на президента в началото на тази година. Избраният кмет обаче ще управлява само шест месеца до есента, когато ще се проведат местни избори в цялата страна.

Въпреки това надпреварата е силно оспорвана и стана повод за пререкания в парламента между представители на ГЕРБ и ДПС. Причината е, че вотът в Сърница се разглежда като модел за местните избори през есента най-вече в общини, традиционно доминирани от ДПС.

За участие в първите избори в община Сърница бяха регистрирани 4 политически партии и една местна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, партия "Нова алтернатива" и коалиция Реформаторски блок (РБ).

 

В новоизбрания общински съвет на Сърница влизат 11 души: ДПС взе 5 мандата, ГЕРБ - 4, а РБ - 2.

Резултатите бяха изтълкувани като показателни за реалното разпределение на силите – че ГЕРБ и РБ имат потенциала да формират заедно мнозинство в по-голям брой общини, отколкото ГЕРБ могат да спечелят самостоятелно. Според политолози и социолози обаче вотът в Сърница не е показателен за националните местни избори, които ще се проведат през есента.

През изтеклата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан обвини опонентите в "брутален натиск", ГЕРБ и РБ отвърнаха, че движението купува гласове. В медиите се появиха информации за раздавани 20 лв. на човек, храни, часовници, но проверяващите не констатираха нередности на място.

Състоянието на пътищата е най-големият проблем на местните хора, които от години слушат само обещания. Сега те заявиха, че ако проблемите не бъдат разрешени, през есента те ще бойкотират местните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?