Кандидатът на Кремъл печели кметските избори в Москва още на първия тур, Навални се съмнява

Алексей Навални по време на кампанията.

Кандидатът на Кремъл Сергей Собянин е получил 52.5 на сто от гласовете и спечелил още на на първия тур изборите за кмет на Москва, в които основен конкурент му е опозиционният лидер Алексей Навални.

Според данни от проучване екзит пол на фондацията "Обществено мнение", Навални е получил 29.1 процента от гласовете, а трети се класира представителят на компартията Иван Мелников с 9.4 на сто.

От щаба на Навални обаче са уверени, че подкрепата за Собянин не надхвърля 50% и прогнозират, че Собянин води с 46.2% срещу 35.6% за Навални, което означава, че ще има втори тур на изборите.

"Данните от екзит -пол, с които разполагаме, неопровержимо доказват, че ще има втори тур", каза Навални, който излезе да разговаря с журналисти пред изборния си щаб в Москва. Той призова московското кметство да не фалшифицира резултатите. Разбираме, че са много склонни да наклонят със 7-10% в полза на своя кандидат, коментира той.

Изборите са внимателно следени от международните медии. Кореспондентът на Би Би Си отбелязва, че би било огромен удар за Кремъл, ако се стигне до втори тур.


Навални в момента е под гаранция, след като съд на първа инстанция го призна за виновен по обвинения за измами в съдебен процес, който според западните политици и наблюдатели е изцяло монтиран от Кремъл.


Изборите за кмет на Москва минаха при ниска избирателна активност – 26.5%, според официалните данни, оповестени малко преди затварянето на избирателните секции в 20 ч. местно време.

По-рано в неделя московското кметство разреши в понеделник да се проведе митинг на Алексей Навални. Демонстрацията е с разрешение за численост от 2500 души на "Блатния площад", заяви представител на местната власт, според когото броят на участниците е напълно достатъчен, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според проучванията на общественото мнение, обявени преди вота, Собянин е отявлен фаворит в надпреварата, като има подкрепата на около 60 процента от избирателите. Навални е втори в сондажите с 20 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?