Кандидатът на левицата спечели президентските избори в Мексико

Андрес Мануел Лопес Обрадор

Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели историческа победа на вчерашните президентски избори в Мексико, извеждайки за първи път левицата на власт в страната, разяждана от корупция и обхваната от безпрецедентно насилие, предаде Франс прес.

Това беше трети опит за 64-годишния Обрадор, наричан съкратено АМЛО - от инициалите на името му - и той бе успешен. Според неокончателните официални данни за него са гласували над 53 процента от избирателите.

"Напълно съзнавам историческата си отговорност. Искам да остана в историята като добър президент", каза ветеранът на левицата, заобиколен от семейството си, пред хилядите си поддръжници, събрали се на площад "Сокало" в центъра на столицата Мексико. "Няма да ви разочаровам!", обеща им той.

Бившият кмет на Мексико изпреварва с повече от 30 пункта младия консерватор Рикардо Аная, оглавяващ коалиция от десни и леви сили, и Хосе Антонио Меаде от управляващата Институционно-революционна партия, който остана трети с голяма разлика. Двамата съперници на Обрадор вече признаха поражението си и го поздравиха за победата. Американският президент Доналд Тръмп също приветства победата му и изрази готовност да работи с него.

В речта пред симпатизантите си Обрадор каза, че ще запази данъчната дисциплина, ще работи за приятелски отношения със САЩ и няма да конфискува собственост, посочва Ройтерс.

Първият от десетилетия ляв лидер във втората по големина икономика в Латинска Америка заяви, че ще зачита гражданските свободи и че при управлението му няма да има диктатура.

Той повтори предизборното си обещание да провери дали е имало корупция в сключените от досегашното правителство енергийни договори с компании и предупреди, че ако има нередности, ще се обърне към Конгреса и до национални и международни съдилища.

В лицето на Обрадор левицата излъчва президент за първи път в съвременната история на Мексико. "Това е исторически ден", предрече вчера сутринта бъдещият президент, преди да гласува в столицата, и обеща да прогони "от властта мафията", свързвана с непопулярния настоящ държавен глава Енрике Пеня Нието, отбелязва Франс прес.

Левицата бележи и безпрецедентен регионален успех, като печели със своята партия МОРЕНА губернаторските постове в шест от девет щата, за които се гласуваше.

За първи път жена - 56-годишната Клаудия Шейнбаум, учен и съюзничка на АМЛО - ще управлява столицата и нейните над 20 милиона жители.

Заедно със съюзниците си Обрадор, който ще поеме президентските функции през декември, получава мнозинство в парламента с поне 250 от общо 500 депутатски места.

Вчера мексиканците гласуваха за повече от 18 000 изборни длъжности, включително 128 сенатори.

"Това е национален ураган", коментира пред канал "Телевиса" политологът Хесус Силва Ерсог Маркес.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?