Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води в изборите за президент на Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води в изборите за президент на Македония

Кандидатът за президент на Македония от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов води убедително на провелите се в неделя избори, съобщиха информационните агенции. Той събра 35% от гласовете по предварителни данни, които не му стигат да спечели вота и затова ще се яви на балотаж на 4 април. Данните съобщи в понеделник председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) в Македония Александър Новаковски.

Поради близките резултати на следващите двама кандидати часове след изборите не можеше да се каже със сигурност кой ще е вторият, който ще се яви с Иванов на балотажа. В понеделник по обед вече бе сигурно - това е кандидатът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ)Любомир Фръчковски, който събира значително по-малко гласове - 20%. Трети с 15% се нареди представителят на партия Нова демокрация Имер Селмани с 15%. След него остана независимият кандидат и бивш външен и вътрешен министър Любе Бошковски. Следва Агрон Буджаку от Демократичния съюз за интеграция с 6.67%, Мируше Ходжа от Демократичната партия на албанците с 5.35% и Нано Ружин от Либерално-демократическата партия с 3.10%. Избирателната активност е била над 55%.

От това кой ще победи в изборите, до голяма степен зависят перспективите за влизане на страната в Европейския съюз и НАТО, отбелязват експерти. Те коментират, че президентската надпревара, провеждаща се едновременно с избори на местни органи на властта, се оценява като изпит за привързаността на Македония към демократичните принципи.

По време на гласуването в цялата страна бяха усилени мерките за сигурност, за да не се допусне повтаряне на миналогодишната ситуация, когато изборите се придружаваха от стрелба в районите, населени предимно с албанци.

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че "гласуването е протекло в мирна атмосфера със спазване на всички демократични правила.

"Въпреки тежките климатични условия, властите успяха да организират всичко в съответствие с приетите демократични критерии“, заяви представителят на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере. По-рано той отбеляза, че предстоящото гласуване е може би "последният шанс за страната да докаже, че има политическа воля за провеждане на избори, съответстващи на международните стандарти“.

Изборите в неделя за държавен глава са четвъртите в историята на страната, откакто тя се отдели от Югославската федерация през 1991 г.. Те бяха наблюдавани от 500 международни и около 7000 местни наблюдатели. Предишните президенти на Македония са Киро Глигоров, Борис Трайковски и Бранко Цървенковски.

Споделяне

Още от Балкани