Кандидатът за министър на отбраната на САЩ "разпънат на кръст" в сенатска комисия

Чък Хейгъл

Бившият сенатор републиканец Чък Хейгъл, номиниран от президента на САЩ Брака Обама за министър на отбраната, се сблъска с огромна враждебност от страна на бившите си колеги по време на маратонско изслушване в комисията по въоръжените сили към Сената на САЩ, продължило над 8 часа, съобщи Ройтерс.

Както се очакваше, основните претенции към 66-годишния Хейгъл бяха свързани с работата му в Сената в периода 1997-2009 г., когато той нееднократно критикуваше политиката на Израел и се изказваше неодобрително за мощното европейско лоби в САЩ, настоявайки, че не е израелски, а американски сенатор. Това даде основание на някои от сенаторите в комисията да го обвинят в антисемитизъм.

Особено остри нападки Хейгъл изтърпя от "стария си приятел" Джон Маккейн, също като него ветеран от Виетнамската война, за някогашните си критики срещу подхода на правителството на Джордж Буш към войната в Ирак. Сенаторите му припомниха също, че се е обявявал за преговори с Иран за ядрената му програма, а също и с подкрепяната от Техеран ливанска радикална организация Хизбула.

Не му бяха спестени и критики за това, че е споделял пацифистки идеи, подкрепяйки организация, обявяваща се за премахване на ядрените оръжия. Няколко от сенаторите републиканци от комисията по въоръжените сили го представиха като "радикален" и "непоследователен". Сенаторът Деб Фишер от Небраска определи възгледите му като "екстремистки" и "много по-леви" от тези на Обама.

През всичкото време Хейгъл запази самообладание и без да се изявява като кой знае колко голям оратор, удържа на ударите и упорито отстояваше позициите си, посочва Асошиейтед прес. В крайна сметка той подчерта, че каквито и да са били изказванията и гласуванията му в Сената, винаги е защитавал мнението, че Америка трябва да има и да поддържа най-могъщата армия в света, да бъде начело на международната общност в посрещането на заплахи и предизвикателства и да използва всички средства в защита на своите граждани и интереси.

Председателят на комисията, демократът Карл Левин съобщи след изслушването, че тя ще може да гласува по номинацията на Хейгъл най-рано следващия четвъртък.

Не се очакват никакви изненади при вота, тъй като демократите разполагат с мнозинство в Сената.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят