Кандидатът за шеф на НЗОК ще работи за по-малко доплащане и повече профилактика

Мутиране на клиничните пътеки, прогенерична политика, грижа за възрастните, са част от приоритетите на Петко Салчев

Кандидатът за шеф на НЗОК ще работи за по-малко доплащане и повече профилактика

Намаляване на доплащането за пациентите и разширяване на профилактиката. Това ще бъдат част от приоритетите на бъдещия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев, който беше изслушан в сряда в парламентарната здравна комисия. Салчев е единствен кандидат за поста, предложен от ГЕРБ и има богат опит на различни управленски позиции в здравеопазването през годините. Салчев беше предпазлив в експозето си пред депутатите, отговаряйки уклончиво и с уточнението, че ще работи в рамките на действащите правила и закони и в координация с останалите институции в сектора и законодателите.

Подобряване на профилактиката

Салчев заяви по време на изслушването, че ще работи за повишаване ефективността на профилактиката и особено на програмите в областта детското и майчино здравеопазване. По думите му по-тревожно от това, че едва 11% от бюджета на НЗОК се дава за първична помощ е, фактът, че на национално ниво се заделят 0.3% за профилактика.

Смятам, че тук трябва да се наблегне на това, че НЗОК като обществена институция изпълнява обществени функции и трябва да бъдат насочени там усилия и средства, смята той. Салчев все пак направи уточнението, че това не зависи само от него и е необходима координация с институциите и законодателя. По думите му болничната помощ е достигнала своят капацитет в момента, даже в докладите на ЕК и Световната банка се отчита, че имаме един от най високите достъпи до болнична медицинска помощ в Европа.

Намаляване на доплащането

Салчев каза още, че си поставя за цел намаляване на доплащането за пациентите, както за лекарства, така и за други дейности, но направи уточнението, че това може да стане за следващ бюджетен период, тъй като за 2020 година бюджетът вече е гласуван.

Салчев за обяви за прогенерична лекарствена политика, която да осигури със същия ресурс повече лекарства за хората. Също така той е за отпадането на 20-процентовата реимбурсация от НЗОК на лекарства, а медикаментите да бъдат покривани само на 50% и 75%. Това е един от начините доплащането на пациентите за лекарства да бъде намалено.

В същото време той се обяви за внимателно навлизане на новите здравни технологии, в това число и лекарства, които се плащат с обществен ресурс. По думите му трябва да се спазват стриктно съществуващите правила като оценката на здравните технологии, с които се пресяват новите терапии, плащани с обществени средства.

Мутиране на клиничните пътеки

Салчев каза още, че ще работи и за плавна промяна в модела, по който се финансира медицинската дейност в болниците. По думите му това ще стане чрез "мутиране" на клиничните пътеки, но направи уточнението: "Не говоря за мутиране в лошия смисъл на думата, както при вирусите да се получават други форми". По думите му клиничната пътека е преди всичко оценка на качеството на поведението на лекарите, а не форма на финансиране.

"Всяка година Националният център по обществено здравне и анализи (НЦОЗА) прави аналитичен доклад на себестойността на клиничните пътеки по диагнози. Бързото преминаване от клинични пътеки към диагностично свързани групи е почти невъзможно, защото може да донесе сътресения в системата. Има възможност за постепенно мутиране на клиничните пътеки в т.нар. "кейс микс" подход. Дълго време в обществото се разпространяваше схващането, че ако се въведе "кейс микс" подходът или диагностично свързаните групи, това ще повиши разходите на здравната система. Има математически модел, който показва, че това не се случва. Аз съм готов веднага след като се запозная с новите данни на НЗОК, да предложа различни варианти за промяна в заплащането чрез мутирането на клиничните пътеки, така че да се стигне до реално договаряне с БЛС на обемите и цените. Тъй като много често в обемите се включват и крайните стойности когато даден пациент лежи много по-дълго време от средностатистическия", заяви Салчев.

Грижа за възрастните 

Друг приоритет в работата на Салчев ще бъде "доразвиване и задълбочаване на възможните подходи по осигуряване на дългосрочна координирана здравна грижа за възрастните, тъй като те са едни от рисковите групи на населението".

Той ще работи също за осигуряването на реален контрол върху дейността на договорните партньори, както при разходването на средствата от страна на НЗОК, но най-вече върху качеството на предоставяните услуги, включително чрез дигитализацията и предоставянето на повече електронни услуги.

Кандидатурата на Салчев трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала, тъй като мандатът на настоящия управител д-р Дечо Дечев изтича на 12 март. 

Споделяне

Още по темата

Още от България