Кандидати на републиканците ще се разграничат по-решително от Тръмп

Хилари Клинтън води в проучванията

Кандидати на републиканците ще се разграничат по-решително от Тръмп

След катастрофална седмица на раздори, гафове и падащ рейтинг, лидери на Републиканската партия в САЩ стигнаха до извода, че кандидатът им за президент Доналд Тръмп е заплаха да бъдещето на партията и започнаха до обмислят как техни водещи кандидати за Конгреса и Сената да се разграничат от него, пише "Ню Йорк таймс".

Републикански кандидати, чието избиране е на кантар, вече нямат колебания на тази тема, посочва изданието, като се позовава на източници от Републиканската партия. Един от кандидатите за Камарата на представителите вече пусна своя реклама, в която обещава да се изправи срещу Тръмп, ако той бъде избран за президент, а други се очаква да излязат с подобни послания в близките седмици.

Някои топ стратези на партията отиват още по-далече, като обсъждат реклами, в които ще представят поражението на Тръмп като даденост и ще призоват гласоподавателите да изпратят повече републиканци в Конгреса, които да контролират бъдещия президент Хилари Клинтън. Засега това са конфиденциални планове, пише "Ню Йорк таймс".

Някои от най-уязвимите титуляри се надяват да избегнат позора от асоциирането им с техния "знаменосец".

Двама членове на Конгреса, които водят ожесточена битка за преизбирането си – сенатор Рон Джонсън от Уисконсин и конгресменът Дейвид Янг от Айова, решиха да проведат мероприятията си другаде, когато Тръмп пристигна в техните щати.


Сенатор Патрик Дж. Туми от Пенсилвания бе по-откровен, заявявайки пред репортери, че Доналд Тръмп е категория сам по себе си. Той прогнозира, че избирателите от неговия щат "ще вземат съвършено отделни решения" между кандидата за президент и кандидата за Сената, за които ще гласуват тази есен.

Такива са надеждите на почти всеки републикански лидер в страната.

На проведена неотдавна конференция на републиканските донори, председателят на Камарата на представителите Пол Райън предупреди, че значителното мнозинство на партията в камарата е заплашено. Стигна се до извода, че този човек (Тръмп) е непоправим, коментира Томас Дейвис, бивш конгресмен, който все още е близък до лидерите на Републиканската партия. Той не оставя друг избор на нашите кандидати, освен да вървят по свой отделен път, коментира още Дейвис.

Ново проучване, публикувано през уикенда в Съединените щати, потвърждава голяма преднина на кандидатката на демократите за президентските избори Хилари Клинтън, която изпреварва с 8 пункта републиканския си съперник Доналд Тръмп, чиято кампания преминава през труден етап, предаде Франс прес.

Допитването, осъществено от 1 до 4 август от "Вашингтон пост"-Ей Би Си нюз, дава на Хилари Клинтън 50 процента от потенциалните гласове срещу 42 за Доналд Тръмп.

Проучването потвърждава предишни анкети на Си Би Ес и Си Ен Ен-О Ар Си, публикувани на 1 август, които даваха на Клинтън съответно 7 и 9 пункта преднина.

Подкрепата за Клинтън се усили след номинирането ѝ на конференцията на Демократическата партия в края на юли, която за разлика от републиканската конференция представи облика на една единна партия. Позициите на бившата първа дама укрепнаха и след поредица полемики, предизвикани от кандидата Доналд Тръмп. Критиките му срещу родителите на мюсюлмански офицер от американската армия, убит в Ирак през 2004 година, шокираха Америка, включително и някои от висшите ръководители в Републиканската партия.


В същото време нито Доналд Тръмп, нито Хилари Клинтън не предизвикват ентусиазъм у американските гласоподаватели: близо 60 процента от тях изразяват недоволство от кандидатите на двете големи партии, според проучването на "Вашингтон пост"-Ей Би Си нюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?