Кандидатит-президентите на Чехия - съгласие за Европа и еврото, разногласия за Русия

Иржи Драхош (ляво) и Милош Земан

Кандидатите за президент на Чехия се обявиха за по-активна роля на Чехия в Европейския съюз. Това стана на дебати, проведени вчера вечерта и излъчени по Чешката телевизия, предаде ТАСС.

Проруски настроеният досегашен президент Милош Земан и прозападният учен Иржи Драхош се обявиха в хода на дебатите за това Чехия да бъде достоен партньор на останалите страни в ЕС. Двамата кандидати имаха сходни позиции по въпроса за миграцията и за преминаването към еврото. Драхош заяви, че Чехия сама трябва да решава кого да приема в страната си и припомни, че онези хора, които са дошли в Чехия, трябва да уважават законите и културата на страната.

Земан пък подчерта, че поддържа идеята за европейска федерация. Той каза, че е нужна съвместна външна политика, политика по отбраната и общи принципи на социална политика, както и съвместна охрана на външните граници на ЕС. Земан каза, че би искал процесът по интеграция по тези направления да продължи. Той заяви, че поддържа плановете за приемане на закон за общонационалните референдуми. Земан не изключи възможност за плебисцит по въпроса за участието на републиката в ЕС.

Относно еврото Земан каза, че е срещу приемането му сега, защото не иска Чехия да плаща гръцките дългове. Той допълни, че ще е за прием в еврозоната, когато тези дългове бъдат погасени. Според Драхош Чехия може да приеме еврото, ако ситуацията в еврозоната бъде стабилна и ако правителството на Чехия приеме съответното решение.

Двамата кандидати "сблъскаха" позиции по въпроса за Русия и за Крим.

Драхош каза, че западните страни трябва да оказват натиск върху Русия заради Крим, защото той е украински. Той се обяви за удължаване на антируските санкции и каза, че демократичните страни не трябва да признават анексията на Крим, която нарече "временно явление".

Земан пък каза, че "фактически Крим е безспорно руски, защото се намира под руска юрисдикция". Той обаче призна, че при присъединяването му са били нарушени международни споразумения.

Земан каза, че Русия не може да бъде заплаха за Чехия, само защото последната е част от ЕС и НАТО. За подобно нещо предупреждава Драхош. В дебатите той дори предупреди, че в Чехия се засилва активността на руските, а също и на китайските, тайни служби и каза, че Русия ще продължи да се меси в чешките дела.

По време на дебатите Земан каза, че допуска, че обвиненията в присвояване на европейски средства, заради които бе снет имунитетът на премиера Андрей Бабиш и парламентът не гласува доверие на правителството му, може да са изфабрикувани от неговите политически противници.

Дебатите между Земан и Драхош се проведоха преди втория тур на президентските избори, който е в петък и събота.

На първия тур Земан получи 38,56 процента, а Драхош - 26,60 процента, припомня Франс прес.

 

В навечерието на втория тур социологическите агенции са колебливи в прогнозите си за евентуалния победител. Допитване на Кантар/ТНС/Медиан, публикувано в неделя, дава 45,5 процента на Земан и 45 процента на Драхош, като 10 процента от анкетираните все още не знаят за кого ще гласуват.

 

Според допитване на СТЕМ/МАРК от понеделник Драхош има 47 процента, а Земан 43 процента.

Изборните секции ще са отворени днес в 13 ч. до 21 ч. по Гринуич и в събота в 7 ч. до 13 ч. по Гринуич. Резултатите ще станат известни утре следобед.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?