Кандидатите да строят "Турски поток" у нас ще са ясни на 7 март

Кандидатите да строят "Турски поток" у нас ще са ясни на 7 март

На 7 март ще станат ясни кандидатите да проектират, доставят тръби и изграждат линейната част на разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-.сръбската граница, по-известно като "Турски поток". Това съобщиха от "Булгартрансгаз" в четвъртък, когато бе възобновена спряната след жалба на свързваната с бизнесмена Христо Ковачски "Атоменергоремонт" в Комисията за защита на конкуренцията заради разяснения по процедурата.
 
Преди дни стана ясно, че "Атоменергоремонт" е оттеглила жалбата си и образуваното по нея производство е прекратено.

Сега се възобновява обществената поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС за изграждането на тръбата с дължина 484 км и капацитет на входа от Руция 20 млрд. куб. м годишно и 12.7 млрд. куб. м на изхода при Сърбия.

"Булгартрансгаз" възобновява процедурата за избор на изпълнител за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура. Информация за това е изпратена в четвъртък за публикуване в официалния вестник на Европейския съюз и в Регистъра на обществените поръчки.

Потенциалните кандидати ще могат да подават офертите си до 6 март, 17 часа, а публичното отваряне на предложенията ще на следващия ден.

Според неофициална информация, интерес към солидната поръчка имат редица международни и български компании, които се кооперират помежду си, за да отговорят на изискванията на процедурата и да получат дял от дейностите. Сред тях е "Главболгарстрой", която е изпълнила редица проекти на "Булгартрансгаз", включително пуснатия миналото лято в експлоатация лупинг на газовата ни мрежа за Търция, който позволява двупосочно движение на газа и се планира да се включи като инфраструктура в "Турски поток". ГБС в момента работи и по изграждането на новата газоизмервателна станция "Странджа", където ще се приема газът от "Турски поток".

Преди два дни руското издание РБК обяви, че Руската "Тръбна металургична компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски ще получи поръчката за доставка на тръби за разширението на българския участък на газопровода "Турски поток". Според информация на изданието това било договорено и фирмата ще получи договор за изработка на 300 хил. тона тръби. Твърденията са, че компанията ще играе с австрийската "Щрабаг", но от там са отрекли това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес