Кандидатите на ГЕРБ, "Атака" и ДПС влизат в комисията за конфликт на интереси

Кандидатите на ГЕРБ, "Атака" и ДПС влизат в комисията за конфликт на интереси

Кандидатите, предложени от ГЕРБ, "Атака" и ДПС, станаха членове на новата постоянно действаща комисия за предотвратяване на конфликта на интереси. Те бяха избрани с тайно гласуване сред петима претенденти, като след преброяване на гласовете се оказа, че отпадат кандидатите на левицата и на Синята коалиция.

Това даде основание на депутати от левицата да заподозрат договорки на управляващите от ГЕРБ с ДПС и дори се заговори за нова "тройна коалиция".

Новата комисия бе уредена с промяна в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси сред висшата държавна власт. Тя е петчленна, трима нейни членове и председателят се избират от Народното събрание, един се назначава от президента и един от Министерския съвет. Комисията трябваше да се попълни и да заработи според приетите законови промени от 1 април. Изборът на членове се обаче се проточи.

Кандидатът на ГЕРБ - юристът Филип Златанов - получи 143 гласа. Катя Станева, издигната от "Атака" - 110 гласа, а Сабрие Сапунджиева, дългогодишен член на ЦИК и в момента неин зам.-председател, предложена от ДПС - 105 гласа.

Номинираната от левицата Лидия Руменова получи 53 гласа, а Антония Романова, предложена от Синята коалиция - 24 гласа.

След избора председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев отхвърли обвиненията за договаряне на управляващите с ДПС за избора на техния кандидат.

"Аз лично нямам никакви договорки за избора на кандидатката на ДПС Сабрие Сапунджиева, каза Велчев пред журналисти.

"Казах на депутатите от ГЕРБ да гласуваме за нашия кандидат и за кандидата на "Атака", а оттам нататък всеки сам да прецени коя номинация ще подкрепи", обясни Велчев в отговор на въпрос дали има нова "тройна коалиция". По думите на Велчев, понякога се налага от "две злини да се избере по-малката".

"Нали трябва да изберем трима членове, как може да се дирижира вотът на

депутатите", попита той. Велчев допусна, че Сабрие Сапунджиева е събрала голям брой гласове, защото е познато лице, тъй като тя беше кандидат при избора на омбудсман.

Филип Златанов, новият председател на органа, който трябва да проверява висшия държавен елит за конфликт на интереси, декларира, че оглавяваната от него комисия ще бъде обективна в работата си. Той прогнозира, че органът ще започне работа до няколко месеца, като няма да се занимава със сигналите, които са постъпвали в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

"Благодарен съм, че парламентът ми оказа доверие и обещавам, че в работата ми водещ ще бъде професионализмът", каза Златанов в отговор на въпрос дали се чувства зависим от мнозинството, което подкрепи кандидатурата му.

Комисията обаче все още не е попълнена, защото правителството още не е излъчило представителя си. Президентът назначи от своята квота Николай Николов.

Още по темата
Още от България