Кандидатите на "Има такъв народ" и БСП отиват на балотаж в Благоевград

Слави Трифонов: Изборите в Благоевград – по-честни от всички досега

Кандидатите на "Има такъв народ" и БСП отиват на балотаж в Благоевград

Гражданите на Благоевград ще изберат своя кмет след балотаж между Илко Стоянов ("Има такъв народ") и кандидатиралия се като независим Румен Томов, който има подкрепата на БСП.

Претентендът за кмет от "Има такъв народ" води след първия тур с 35.32% от гласовете, а за досегашният кмет Румен Томов са гласували 28.65%.

Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е рекордно ниска - - 27.67 процента. Това е два пъти по-ниска активност в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година.

Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. Той печели едва 20% от гласовете.

Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти се нарежда Стефан Делиов от Коалиция "Ние, Гражданите" с близо 5.5 процента, следван от Цвета Рангелова от "Възраждане" с 4 процента, Виктория Каракостова от "Демократична България" с 3.47 процента и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1.74 процента.

За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели.

По думите на председателя на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски гласоподавателите са се справили "учудващо добре". За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград, казва Симонски, цитиран от БТА.

Слави Трифонов: Изборите в Благоевград – по-честни от всички досега

Местните избори, които се проведоха в Благоевград са показателни за това, което се случва в България. И тези избори със сигурност бяха по-честни от всички, провеждани досега, написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Не знам дали има половин милиард километра магистрали, както казва Бойко Борисов, но със сигурност има отвращение от това, което направи ГЕРБ през последните 10 - 11 години. А това личи и от фактите за корупция, безстопанственост и некадърност, които вади всеки ден служебното правителство.

Не знаех, че като казах думата "изчегъртване" в интервюто с Петър Волгин, тя ще придобие такава популярност и ще стане нарицателна. Но смисълът на този глагол ми звучи все по-точно и обективно с всеки изминал ден. Благоевград е прекрасен български град - бил съм много пъти там и той, както всеки друг български град, заслужава почтени и кадърни управници. Първата крачка вече е направена, пише в заключение Трифонов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?