Кандидатите на социалдемократите и на ВМРО-ДПМНЕ на балотаж за президент на Северна Македония

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщиха информационните агенции.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42.63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова – 42.39 процента.

"Днес постигнахме огромна победа", заяви на пресконференция в Скопие Пендаровски, който е кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

"Ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС", заяви Силяновска-Давкова.

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36 процента от гласовете.

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност, отбелязва АФП.

По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41 процента от регистрираните 1.8 милиона избиратели, което е най-слабото участие откакто бившата югославска република Македония през 1991 г. обяви своята независимост.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?