Кандидатите за главен прокурор ще бъдат питани за членство в масонски ложи

Кандидатите за главен прокурор ще бъдат питани за членство в масонски ложи

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет ще проведе на 10 декември предварително събеседване с тримата кандидати за главен прокурор, по време на което ще им бъде зададен и въпросът дали членуват в масонски ложи. Това обясни представляващият член на ВСС Соня Найденова във вторник.

Информации за евентуална принадлежност към пловдивска масонска ложа досега са се появили в медиите единствено за председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Освен него другите двама претенденти за поста са заместник-главният прокурор Галина Тонева и шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Най-дълго се очаква да бъде събеседването с Цацаров.

Около името му започна да се шуми заради множеството осъдителни присъди срещу България от съда в Страсбург, свързани с практиката на пловдивските съдилища. Наложи се Цацаров да обяснява и за имотни сделки на жена си, при които има прикриване на истинската цена на имотите. Шефът на пловдивския съд бе свързан в публикации на сайта "Бивол" и със скандалното влизане на пловдивския бизнесмен Георги Георгов в пловдивския панаир.

Соня Найденов обясни, че Етичната комисия ще задава всички въпроси, поставени от публикациите в медиите, както и получените в съвета сигнали. ВСС дори е определил експерт от своята администрацията, който всяка сутрин прави преглед на печата по темата.

Етичната комисия ще изиска справки от Сметната палата, НАП, Нотариалната камара и Адвокатския съвет, за да съпоставят данните с обявеното от тях в имотните им декларации.

Въпроси и сигнали за кандидатите могат да бъдат изпращани до 13 декември. Правосъдният министър Диана Ковачева вече гарантира, че няма да останат незададени въпроси, било то и анонимни. Изслушването на кандидатите и гласуването ще се проведе на 20 декември, когато ще има възможност за задаване и на други въпроси.

Соня Найденов обясни, че с тази процедура по изслушване ВСС иска да покаже, че си е взел поука от скандала "Марковска".

Представляващият член на ВСС заяви, че все още текат дебати за правилата за гласуване. Съветът е разделен на две по въпроса дали да се гласува с електронната система или чрез интегрална бюлетина.

Междувременно Съюзът на юристите в България призова ВСС да проведе "всестранно, публично и прозрачно" обсъждане на кандидатите за главен прокурор. Организацията призова съвета да не оставя настрана и въпроса за тяхното отношение към осъдителните присъди срещу България на съда в Страсбург.

"Процедурата трябва да бъде проведена така, че след финализирането ѝ да няма никакви съмнения в качествата на избраните", се казва в писмото на организацията.

В същата декларация Съюзът на юристите разкритикува Народното събрание за проведената "публична, но непрозрачна" процедура по избор на членовете на ВСС и конституционни съдии от парламентарната квота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?