Кандидатите за главен съдебен инспектор ще бъдат изслушани на 4 юни в НС

Вера Чочкова (вляво) и Теодора Точкова.

Съдиите Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд, номинирани за за поста на главен съдебен инспектор, ще бъдат изслушани в парламента на 4 щни. Това реши в сряда правната комисия по предложение на председателя ѝ Четин Казак (ДПС). Гласуването в пленарната зала на Народното събрание трябва да стане най-късно до 19 юни т.г.

"Вера Станиславова Чочкова е юрист, завършила е Юридическия факултет на СУ, до момента е съдия, има юридически стаж 16 години и 3 месеца. Другият кандидат - Теодора Ангелова Точкова, юрист, завършила е Юридическия факултет на СУ, съдия с юридически стаж повече от 20 години", представи номинираните Казак.

До издигането на Чочкова и Точкова се стигна, след като Съюзът на съдиите в България (ССБ) предприе инициатива за излъчването на кандидати от кариерата, които са с безупречна репутация. В крайна сметка двете предложени от ССБ кандидатури бяха внесени от депутати от БСП.

Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура. Никоя от четирите партии в НС обаче не го номинира официално.

По неофициална информация на Mediаpool за фаворит се смята хасковският магистрат. За избора ѝ вече е имало совалки сред депутатите лично от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който продължава да бъде смятан за близък до ГЕРБ. С подкрепата на тази партия той оглави съда, без да има никакъв опит в административното правораздаване.

Без гласовете на ГЕРБ няма как да бъде избран ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като изборът се прави с мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа). Часове преди да изтече срокът за номинации, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че нямат свое предложение, защото нямало подходящ кандидат. Само два месеца по-рано той изпрати писмо на ССБ, с което ги уверяваше, че ГЕРБ ще издигне и подкрепи техен кандидат за главен съдебен инспектор.

След като мандатът на бившия главен инспектор Анна Караиванова изтече преди повече от година, в края на януари парламентът анулира "състезанието" с един магистрат в лицето на съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд. Тя беше номинирана от БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България