Кандидатите за КЗК ще са ясни до 7 дни

Очаква се ГЕРБ да предложат за председател бившия главен секретар на МС Росен Желязков

Росен Желязков

Парламентът откри процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Депутатите трябва да направят своите номинации за председател, заместник-председател и петима членове до 7 дни, предвиждат приетите в сряда правила. Очакванията са начело на ключовия регулатор да бъде избран Росен Желязков, бивш главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет "Борисов", който неотдавна беше оправдан по делото за скандала с костинбродските бюлетини на парламентарните избори през 2013 г.

Другата почти сигурна номинация е на заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който в миналото беше член на КЗК. Неговата кандидатура ще бъде внесена от Патриотичния фронт, а според източници на Mediapool се ползва с подкрепата и на Реформаторския блок.

Социалистите избират между две кандидатури – на депутата Кирил Добрев и на бившия зам.-министър на икономиката в тройната коалиция Анна Янева.

Въпреки всички критики към антимонополната комисия най-вече затова, че досега не е разбила нито един монопол или картел, дебатът за това как да се подобри работата ѝ и оттам – какви хора да бъдат ангажирани в нея, отново не е на дневен ред.

Парламентът стартира процедурата за избор на КЗК със закъснение. Мандатите на настоящите ѝ седем членове изтекоха, а неофициалните разговори за избор на нови започнаха още миналото лято. Към онзи момент за пореден мандат начело на антимонополнака комисия се готвеше и досегашният ѝ председател Петко Николов, избран за пръв път през 2003 г. от НДСВ и през 2009 г. за втори мандат – от ГЕРБ. През юли м.г. обаче по предложение на Реформаторския блок парламентът реши, че членовете на Комисията за защита на конкуренцията няма да могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането на мандата им.

Кандидатите за новия състав на КЗК ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност, решиха депутатите по предложение на Мартин Димитров и Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев настоя да се извършва проверка за почтеност за всички регулатори, която да бъде описана както в Закона за администрацията, така и в специалните закони за регулаторните органи. Според него тя може да съдържа предварителен доклад на ДАНС, на новия антикорупционен орган, ако бъде одобрен, както и на Националната агенция за приходите за съответствие на доходите. Редно да има психологически профилирани рискови тестове подобно на тези в сектора за сигурност и декларация, че не принадлежат към тайни общества, каза още Радан Кънев.

Нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев предложи кандидатите за КЗК да декларират, че не са членове на масонски ложи и тайни общества, че не са завършили Академията на МВР преди 1989 г., не са били съдии, прокурори и следователи преди 1989 г. и не са били осъдени от Комисията по етика в парламента. Предложението му беше отхвърлено.

Депутатите не приеха и предложението на Георги Божинов от БСП председателят на КЗК да се избира с две трети мнозинство.

Изслушването на кандидатите ще стане в открито заседание на комисията по икономическа политика и туризъм и се излъчва в реално време в интернет.

Кандидатите за председател трябва да представят своята концепция за дейността на КЗК и да вместят своето изложение в рамките на 15 минути. Народното събрание ще избира поотделно председателя, заместник-председателя и петимата членове на комисията чрез явен вот.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?