Кандидатите за президент на Австрия размениха остри реплики в телевизионни дебати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остри реплики си размениха снощи на телевизионни дебати кандидатът, подкрепян от Зелената партия, Александър ван дер Белен и неговият съперник от крайната десница Норберт Хофер една седмица преди новото гласуване на президентските избори в Австрия след анулирането на предишния вот поради нарушения, предаде Франс прес.

Двамата кандидати са с изравнени позиции според сондажите и Хофер може да стане на 4 декември първият крайнодесен президент в Европейския съюз.

Ван дер Белен, 72-годишен, обвини 45-годишния Хофер, че той и неговата антиимигрантска Партия на свободата създават несигурност, като заплашват, че Австрия ще излезе от ЕС.

Хофер заяви, че ако бъде избран, ще свика референдум за излизане от ЕС, ако Турция се присъедини към съюза или Брюксел се опита да централизира още повече властта си.

"Партията на свободата от 20 години плаши с излизане на Австрия от ЕС. Много политици в Европа се опасяват, че тази проста спекулация може да предизвика лавина от популизъм на крайната десница", заяви Ван дер Белен по време на дебата, излъчван пряко по частната телевизия АТВ.

Хофер нарече изявлението му "паническо" и подчерта, че партията му не е за излизане от ЕС. "Повтарял съм многократно, че искаме само ЕС да се развива положително", подчерта той.

Зеленият кандидат обвини също съперника си, че вреди на отношенията на Австрия с главния ѝ икономически партньор Германия с критиките си срещу политиката на канцлера Меркел. Хофер я обвинява, че е нанесла огромен удар по Европа с политиката си на отворени врати за бежанците, както и заради отношенията с Русия.

Партията на свободата увеличи рейтинга си с нападките към имигрантите и политическия елит, който според нея е откъснат от действителността.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?