Кандидатите за президентската номинация на демократите намаляха с още един

Кандидатите за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ намаляха с още един. Броени дни преди първичните избори в щата Айова единствената жена сред кандидатите - Керъл Моузли Браун - се оттегли от надпреварата и призова привържениците си да дадат гласа си за Хауърд Дийн.

Керъл Моузли Браун не успя да събере достатъчно средства за кампанията си. Проучванията на общественото мнение също не ѝ даваха особено големи шансове за успех и в този смисъл оттеглянето ѝ от надпреварата не се смята за изненадващо.

"Финансирането и организационните трудности на нашата нетрадиционна кампания не можеше да бъдат преодолени по начин, който да ни позволи успешното ѝ приключване", каза Браун пред симпатизантите си. Тя допълни, че оставането ѝ в кампанията не би било честно.

Същевременно Моузли Браун, която е бивш сенатор и бивш посланик в Нова Зеландия по времето на Клинтън, призова привържениците си да подкрепят кандидатурата на бившия губернатор на Върмонт Хауърд Дийн за президентската номинация. "Дийн е най-добре подготвеният кандидат, способен да осъществи напредъка, от който се нуждаем, да обедини Америка, да възстанови свободите и икономическата ни сигурност", каза Браун в присъствието на самия Дийн и на сенатора от Айова Том Харкин.

С подкрепата си Керъл Моузли Браун се вписа във все по-дългия списък на представители на партийната върхушка, които открито отдадоха предпочитанията си на Хауърд Дийн. Независимо от това обаче три дни преди гласуването в Айова наблюдателите все още не смятат Дийн за сигурен победител. Според тях борбата между него, конгресмена Ричард Гепхард и сенаторите Джон Кери и Джон Едуардс ще бъде много ожесточена.

Последното проучване на Зогби интернешънъл, проведено по поръчка на MSNBC и Ройтерс показва, че през последната седмица сенаторът от Масачузетс Джон Кери не само е успял да стопи разликата с Хауърд Дийн, но и да излезе начело. В момента Кери има 22 процента - с около един процент повече от Дийн. Бившият губернатор на Върмонт пък дели второто място с конгресмена Ричард Гепхард. Четвърти в тази класация е сенаторът от Северна Каролина Джон Едуардс със 17 на сто подкрепа. Статистическата грешка обаче е около 4,5 процента. Шефът на изследователската компания, направила изследването - Джон Зогби заяви, че Кери се радва най-вече на подкрепата на неженените, както и на по-високо образованите избиратели, докато Гепхард има подкрепата на организациите и най-вече - на профсъюзите.

Подкрепата, която Керъл Моузли Браун даде на Хауърд Дийн, едва ли ще има някакво отражение върху резултатите от изборите в Айова и Ню Хемпшир, които ще се проведат съответно на 19 и 27 януари. Причината за това, според наблюдателите е, че между 94 и 96 на сто от населението на тези два щата е бяло - т.е. че гласоподавателите няма да се повлияят от призива на чернокожата Моузли Броун. Не така обаче стоят нещата в Южна Каролина, където гласуването ще е на 3 февруари. Около една трета от населението на този щат е от афро-американци.

Керъл Моузли Браун е вторият поред кандидат, който се оттегля от надпреварата за президентската номинация на демократите. През октомври миналата година това направи и сенаторът Боб Греъм. До този момент обаче той не е подкрепил публично нито един от останалите претенденти.

Споделяне

Още от Изборите в Америка

Колко време давате на новия парламент?