Кандидатите за президентската номинация на демократите намаляха с още един

Джон Кери събра 38 на сто от гласовете на демократите в Айова. Втори се класира сенаторът Джон Едуард с 33 процента, а трети остана соченият доскоро за фаворит в надпреварата бивш губернатор на Върмонт Хауърд Дийн. Той получи едва 18 на сто от гласовете.

Резултатите от Айова, където се проведе една от най-ожесточените кампании от години насам, се отчитат от наблюдателите като абсолютна изненада. Най-вече заради загубата на Хауърд Дийн, който получи два пъти по-малко гласове от водача Кери. Само допреди две-три седмици Дийн се смяташе за сигурен победител. Другата изненада се свързва с името на 50 годишният сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс, който до скоро не беше слаган в сметките.

Четвърти в класирането от Айова остана Ричард Гепхард с 11 процента. Конгресменът от Мизури, заедно с Дийн, се смяташе за фаворит в гласуването, още повече, че той единствен от останалите претенденти вече имаше една, макар и неуспешна кандидат-президентска кампания зад гърба си. В късните часове на понеделник стана ясно, че Гепхард ще се откаже от по-нататъшната надпревара. Официално той ще потвърди това на пресконференция днес. Засега не е ясно кого и дали въобще Гепхард ще подкрепи някой от оставащите в кампанията кандидати.

Другият играч, който прекратява участието си, е конгресменът Денис Кусинич. Той получи незавидния 1 процент от гласовете на демократите в Айова. В деня на изборите стана ясно, че Кусинич и Едуардс са постигнали споразумение, че който и от двамата получи под 15 процента, ще се оттегли и ще призове симпатизантите си да гласуват по-нататък за другия. Предвид неочаквано добрият резултат на Джон Едуардс и лошото представяне на Кусинич очевидно последният няма да се яви на изборите в Ню Хемпшир след една седмица.

Вечерта в понеделник Хауърд Дийн поздрави сенатора Джон Кери с успеха му. Дийн изрази надежда, че ще стане краен победител в надпреварата. Той отдаде слабото си представяне на факта, че прекалено дълго е бил считан за фаворит. "Когато водиш дълго време, ти неизбежно се превръщаш в мишена", каза бившият губернатор пред CNN.

Дали това е истинската причина за неубедителното представяне на Дийн и за успеха на Кери и Едуардс е все още трудно да се каже. Още повече, че Кери и особено Едуардс не бяха държани под око от наблюдателите заради малкото надежди за успех, които има възлагаха.

Гласуването на партийните събрания на демократите в Айова има сравнително малък ефект върху резултатите на Националната конференция на партията, която номинално излъчва кандидат-президента на Демократическата партия. От друга страна обаче гласуването в Айова, бидейки първо от поредицата на първичните избори, има силен психологически ефект върху партийните гласоподаватели и симпатизанти в останалите щати. Това в особена сила се отнася до Ню Хемпшир, където изборите са след една седмица. Сега целият керван на кандидат-президентите се насочва натам.

Споделяне

Още от Изборите в Америка

Какво очаквате да свърши служебното правителство?