Кандидатите за СЕМ и медийната комисия установиха, че нищо няма да се промени

НС ще избира между двамата "независими" претенденти, номинирани от БСП

Радомир Чолаков и Иво Атанасов

В условията на влошаваща се медийна свобода в България и загрижеността на външни и вътрешни организации, включително европейски институции, че медиите у нас са неразривна част от олигархичния модел, ресорната парламентарна комисия проведе напълно формално изслушване на двамата кандидати за член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Депутатите от управляващото мнозинство в медийната комисия (при отсъствието на опозицията от ГЕРБ, която бойкотира парламента), констатираха, че “една птичка пролет не прави” и новият член на регулатора ще бъде част от сегашното статукво. В същото време СЕМ се оказа другият важен орган след ДАНС, с който управляващите се захванаха веднага след идването си на власт. Мандатът на сегашния член на СЕМ София Владимирова изтече още миналия юли, но ГЕРБ така и не направиха ротацията, а сегашното мнозинство се зае незабавно с нея, заради предстоящия избор на генерален директор на БНР.

За място в регулатора се конкурират двама кандидати, излъчени от БСП. Единият е Иво Атанасов, бивш дългогодишен народен представител от БСП и съветник на бившия президент Георги Първанов. Другата кандидатура е на медийния експерт и главен юрисконсулт на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков, който бе общински съветник от партията на Стефан Софиянски ССД.

След изслушването и двамата бяха допуснати до гласуването в пленарна зала, което ще реши кой да попълни вакантния пост в Съвета.

Изборът трябва да се случи идната седмица, дни преди изслушванията в СЕМ на кандидатите за шеф на БНТ.

И Атанасов, и Чолаков, подчертаха пред медийната комисия своята независимост.

"Не съм бил от задкулисието в политиката. Платил съм си и цената за това. Застъпвал съм и много от лозунгите, които в момента виждаме на протеста отвън”, заяви Иво Атанасов.

"Цялото медийно законодателство на прехода е минало през ръцете ми. Много мои предложения бяха приети по времето на НДСВ и ДПС. В никакъв случай няма да бъда парашутист в СЕМ, ако Народното събрание предпочете моята кандидатура”, заяви Атанасов, който е номинация на Мая Манолова, Ваня Добрева и издателя на вестник “Дума” Николай Малинов.

“Аз по-скоро съм алтернативна кандидатура, отколкото партийна. Смятам, че принадлежността към партия не е престъпление, нито непринадлежността към партия е предимство”, посочи Иво Атанасов.

Радомир Чолаков, издигнат от друга група депутати-социалисти, сред които Петър Курумбашев, Антон Кутев и Татяна Буруджиева, изтъкна като свое предимство опита си във всички видове медии и отсъствие на зависимости в биографията му.

“Не съм обвързан нито с Красимир Гергов, нито с Иво Прокопев, Ирена Кръстева и Любомир Павлов”, декларира Чолаков. След като уточни, че “родната му майка”, както и негови приятели му препоръчали да не участва в “състезанието”, той заяви, че се явява от уважение към номиниралите го.

Чолаков е на мнение, че “няма медийна олигархия”, но не разви тезата си, както обеща.

И двамата кандидати дадоха политически коректния отговор на въпроса дали българските медии се нуждаят повече от регулация или от саморегулация. Според Иво Атанасов трябва да се върви от “регулация, саморегулация, към дерегулация”, а според Чолаков “саморегулацията е хомеопатията, а регулацията – антибиотикът”.

Той смята, че “медийно предприятие с господстващо положение може да бъде регулирано”, но не стана дума по какъв начин.

Напълно очаквани бяха отговорите на кандидатите и за правото на зрителите да се информират – и двамата казаха, че това право стои над корпоративните и търговски интереси.

Чолаков и Атанасов изказаха сходни тези и за евентуално сливане на БНТ и БНР в обществена корпорация. Планът, подкрепян от Мартин Захариев и други депутати, получи одобрението на двамата претенденти, но с уговорката, че това не е непосредствена задача.

“Това ще се случи рано или късно, по-вероятно по-късно”, смята Иво Атанасов.

Двамата кандидати се разминаха в мненията си за отнемането на лицензи на телевизии, но частично. Според Иво Атанасов дори една телевизия да не заплаща за авторски права, отнемането на лиценза ѝ е крайна мярка.

Радомир Чолаков, чиято кандидатура е подкрепена от "Музикаутор" и АБРО, заяви, че “авторските права са ключов приоритет” на телевизиите. След това уточни, че и “съразмерността е ключово важна”.

И председателят на медийната комисия Стефан Данаилов, и Чолаков обясниха, че парламентът ще избере един член на СЕМ, а не целия състав, така че няма как да се очакват революционни действия.

Така и не се разбра какви действия и в каква посока биха искали да видят депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България