Кандидатите за шеф на ДАИ набъбнаха до десетима

Транспортният министър се спрял на три имена непознати на бранша, който извади нови две

Данаил Папазов, сн. БГНЕС

Кандидатурите за горещия стол за изпълнителен директор на агенция "Автомобилна администрация", известна като ДАИ, набъбнаха до десетина. Транспортният министър Данаил Папазов съобщи сутринта пред Нова телевизия, че се обсъждат 6-7 имена, а следобед браншът предложи още две.

 

Постът се освободи след като досегашният шеф Валентин Божков беше арестуван при показна акция миналата седмица и след като получи обвинение в безстопанственост подаде оставка.

 

Въпреки че са обсъждани шест, седем имена според транспортният министър Данаил Папазов най-подходящи са – "Ганев, Чавдар Васев и Трендафилов". „Това са имена, които са от дълги години в този бранш. И дори някои от заместниците, които работят в ДАИ е възможно да бъдат избрани за поста", допълни той. Транспортният министър уточни, че кандидатурити били обсъдени с бранша и обеща до края на седмицата новият шеф да е ясен.

 

Няколко часа по- късно агенция "Фокус" разпространи писмо на 20 браншови организации в автомобилния транспорт и превозите изпратено до транспортния министър, според което с тях не са били обсъждани никакви кандидатури, а споменатите имена не им говорели нищо. За това те предлагат Красимир Калайджиев и Чавдар Васев за ръководители на агенция "Автомобилна администрация".

През миналата седмица бяха задържани 12 служители на агенция "Автомобилна администрация", сред които и беше и Валентин Божков.

Транспортният министър съобщи във вторник, че в края на май служител на ДАИ е подал сигнал за нарушения в агенцията, който е бил адресиран до него и до прокуратурата. Той допълни, че и преди това е имало много сигнали за нарушения в целия спектър на дейността на ведомството, като някои от тях били анонимни и не са разглеждани, други пък били спекулативни.

Папазов заяви, че не е било възможно да бъде открит за движение по-рано новият участък от автомагистрала “Хемус" при пътен възел “Яна", където вчера стана тежка катастрофа.

По думите му румънският тир е навлязъл в пътния възел с висока скорост, като впоследствие е преминал през колите.

Попитан кой трябва да понесе отговорност за тежкия инцидент в понеделник, той отговори: “Аз не виждам каква отговорност трябва да понася някой, с изключение на шофьора на румънския тир".

От 1 септември във всяка фирма за таксиметрови превози трябва да има досие за всеки шофьор, в което ще се съдържат различни документи, сред които и свидетелство за съдимост. Така ще може съответните държавни органи да отказват разрешителни на хора, които имат по няколко еднакви нарушения или са хващани да употребяват алкохол, посочи Папазов.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?