Кандидатите за шеф на НЗОК ще са ясни до 5 дни

Кандидатите за шеф на НЗОК ще са ясни до 5 дни

Кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще са ясни след 5 дни. С толкова време разполагат парламентарните групи, за да внесат свои кандидатури за поста, който е вакантен, след като миналата седмица парламентът прекрати предсрочно правомощията на проф. Камен Плочев заради невъзможност да изпълнява служебните си задължения за срок по-дълъг от 3 месеца поради заболяване.
Законът за здравното осигуряване предвижда нов управител на касата да се избере от парламента в срок не по-дълъг от 30 дни след прекратяване на договора на предишния.

С 96 гласа "за", 6 "против" и 30 “въздържал се“ депутатите приеха в сряда процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидатите, изслушването им в комисията по здравеопазването, както и процедура за избор от Народното събрание.

Предложенията за кандидати за управител на здравната каса могат да се правят от парламентарните групи до здравната комисия в 5-дневен срок. 

Кандидатите се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на

Българската народна армия. Резултатите от проверката ще бъдат публикувани на специализиран тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание. 

След това процедурата предвижда изслушване на допуснатите кандидати, представили всички необходими документи, на открито заседание на парламентарната комисия по здравеопазването и гласуване по азбучен ред в пленарна зала. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Георги Михайлов от левицата каза, че БСП няма да подкрепи процедурните правила. “Управителят на НЗОК на практика не може да влияе върху политиката на Надзорния съвет, а НЗОК е превърната в подразделение на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерството на финансите“, каза той. Михайлов посочи, че левицата ще излезе със законодателна инициатива за промяна на целия механизъм за избор и контрол на Здравната каса и затова апелира да не се бърза с избора на нов управител. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че процедурата за избор на управител на НЗОК е в съответствие с нормативната уредба. “Вероятно имате грандиозни намерения за законодателна промяна, но ние сега сме длъжни да не оставяме касата без управител“, каза тя.

Още по темата
Още от България