Кандидатите за столични районни кметове безпомощни пред ромския проблем

Кандидатите за столични районни кметове безпомощни пред ромския проблем

Първият по рода си дебат между претенденти за районни кметове в София за решаване на ромския проблем даде отчетливи индикации, че през следващите четири години всичко, свързано с него, ще продължи по вече установените коловози.  Разговорът се проведе в “Червената къща” във вторник вечерта, а организатори бяха Институт “Отворено общество” и Националния демократичен институт.

Участие взеха по двама претенденти за управници в районите “Люлин”, “Красна поляна”, “Слатина”, както и кандидат за кмет на “Възраждане". Присъстваха много представител на ромската общност, които внасяха оживление в иначе скучния дебат.

Повечето от кандидат-кметовете решиха да заложат на обещания за придобивки, които трябва да бъдат финансирани от външни бюджети. По време на дебата обаче на част от тях се наложи да признаят, че не могат да решат дори малка част от натрупаните проблеми сред ромското малцинство в града.

Обещанията варираха от приоритетно изграждане на пътна и канализационна инфраструктура до осигуряване на храна и лични лекари за ромските деца в училищата. Социално-психологическите разсъждения на някои номинирани за кметове обаче показаха отношение към ромите, което напомни за експеримента на д-р Павлов с неговото куче.

“Ромът може да бъде променен”

Едно от най-образните изказвания в тази посока бе на кандидата за кмет на район “Възраждане", издигнат от ”Десен алианс за София” Николай Спасов. Според него “ромът не е мързелив, ако му се създадат условия за развитие и ако той ги спазва, може да бъде променен”. “Всеки, който дава за просперитета, ще получи заслуженото”, добави той.

Спасов говори за програми, осъществявани заедно с ромските организации, които да транспортират ромските деца до училищата, както и за осигуряването на храна за тях.

Повечето от кандидатите възприеха подобен стил на поведение в изказванията си. Номинираният от БСП за район “Слатина” Емил Войнов заяви, че смята да заложи на разяснителна кампания сред населението на квартал “Христо Ботев”. Той щял да обяснява и така да стимулира образоването на децата от ромското гето, че трябва завършен 8-ми клас за вземане на шофьорска книжка, че има връзка между социалните плащания и училището, както и че училището означава раздаване на закуски.

Най-големи проблеми в дебата имаха двама кандидати за район „Люлин”. Издигнатият от НДСВ Стоян Георгиев с нежелание призна, че няма как да реши проблема на група роми, които вече седем години живеят във фургони. Номинираният от БСП Живко Желев бе хванат неподготвен на тема “партийни документи за решаване на ромския проблем”.

В свободните изложения първият заложи на поощряване на посещението на училище, а вторият - на предоставяне на представителство на роми в неговата администрация. Желев не пожела да помогне на конкурента си по въпроса как ще се реши проблемът с хората, живеещи във фургони.

Най-общо и четиримата оформиха притесненията си в констатацията, че ромските малцинства се капсулират и проблемите им стават все по-трудни за решаване.

“Без национална стратегия за интегриране на ромите един районен кмет не може да се справи”, обясни кандидатът на БСП, въпреки че неговата партия не само участва в централната власт, но и е водеща в управляващата коалиция.

Капсулация на българите

По-различно отношение показа Любомир Теохаров от “Съюз БГ”, който е кандидат за “Красна поляна”. По думите му не ромите са се капсулирали, а българите в своето отношение към тях. Той обясни, че българската държава гради своите политики за решаване на ромския проблем върху напълно погрешни митове, че на хората от това малцинство не им се работи и са напълно неграмотни. Теохаров обяви, че ще заложи на чуваемостта и отворената администрация.

Кандидатът на ДПС за район “Подуяне” и бивш футболист Божидар Искренов гарантира, че ще има еднакво отношение към всички свои избиратели без различие на тяхната етническа принадлежност. Според него медиите до голяма степен носят вина за негативното отношение срещу ромите, тъй като фиксират вниманието на обществото върху негативните проявления на това малцинство в опит да омаловажат истинските проблеми на българското общество.

Щедрост

Доста щедри обещания раздаде издигнатият от социалистите за кмет на “Красна поляна” Веселин Вутов. Той каза, че ако спечели изборите, ще създаде условия за равнопоставеност при планирането на уличните ремонти между основната част на района и прилежащия квартал “Факултета”. Между останалото той спомена, че ще задължи “Софийска вода” да включи в инвестиционната си програма прокарването на канализация в считаното за гето населено с роми място.

Това бе изречено, въпреки че решенията за уличните ремонти и финансирането им се взимат от “Московска” 33, а не от кметовете на райони. В същото време инвестиционната програма на “Софийска вода” се одобрява от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а общинската администрация има само съвещателен глас на централно ниво. 

Покупко-продажби

Доста нерви похаби настоящият кмет на “Слатина” Агоп Овагимян, който кандидатства за нов мандат от ”Десен алианс за София”. В залата на “Червената къща” се бяха събрали петима роми от квартал “Христо Ботев”, които в продължение на два часа се опитваха да го разобличат в некадърност и тенденциозно отношение.

Първоначално те хвърлиха обвинения, че той е раздавал на деца от квартала дарения от счупени моливи, паста за зъби, четки, дамски превръзки и използвани дрехи. Овагимян не отрече, но обясни, че дарението било на социалното министерство и е било разписано от кметския наместник, а не от него. Той не знаел какво имало в пакетите, които е раздал.

След това темата премина плавно в актуалния въпрос за купуването на гласове. Основната инициатива бе поета от човек, който се представи като Йордан Стоянов. Той и хората около него обвиниха Овагимян, че вече е купил 3000 ромски гласа в квартала за 60 000 лева. От своя страна кандидатът, предложен от СДС обясни, че поведението на ромите е провокация и че няма нищо вярно в думите им.

Овагимян публично обяви, че по време на всички избори досега гласовете на ромите са купувани само от БСП и ДПС. Това предизвика в дебата да се включи и Божидар Искренов, който заяви, че издигналата го за кмет партия не е правила такива неща.

След поредица от закани и обиди опитът за конструктивен дебат върху ромския проблем бе напълно провален.

За завършек колата на слатинския кмет изчезна

Докато е траел дебатът колата на кмета на „Слатина” и кандидат за нов мандат Агоп Овагимян изчезна, съобщиха в сряда от предизборния щаб на СДС. След края на дебата кметът не намерил колата си – фолксваген „Венто” на мястото, където я бил паркирал. Полицията е била уведомена.

Според кандидата за нов мандат случилото се е вандалски акт на разправа с опонент в предизборната кампания. Той бил разпознал сред публиката, присъствала на дебата, жители на кв. "Христо Ботев", които сега работели в щаба на БСП в района.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?