Кандидатите за третата отсечка на "Тракия" същите като за ЛОТ 2

Кандидатите за третата отсечка на "Тракия" същите като за ЛОТ 2

Осемте кандидата да строят отсечката Стара Загора – Нова Загора (ЛОТ 2) от магистрала "Тракия" ще се явят и в търга за строителството на отсечката Нова Загора – Ямбол (ЛОТ 3). Това съобщи в петък регионалният министър Росен Плевнелиев. Надявам се оттук нататък интересът на компаниите да е по-голям, допълни той. Търгът за ЛОТ 3 на "Тракия" ще стартира през февруари, а за ЛОТ 4 (Ямбол – Карнобат) през март.

На конкурса за ЛОТ 2 на "Тракия" се явиха гръцката "Терна", турската "Доуш иншаат ве тиджарет" АД, австрийската "Щрабаг", гръцката "Актор", австрийската "Алпине Бау", която се е сдружила с "Холдинг Пътища", хърватската "Конструктор инжинеринг", която е посочила, че ще работи с "Мостсрой", "Пътно поддържане"- Пловдив и "Пътни строежи" – Велико Търново, както и два изцяло български консорциума – "Български магистрали" ("Главболгарстрой" на Симеон Пешов, Автомагистрали Черно море – Шумен, "Пътстрой-92" и "Иса 2000") и Обединение Магистрала Трейс, в което влизат "Трейс груп ходл", "СК 13 Холд - Инг" АД, "Пътища и мостове" - Варна и "Пътно строителство" АД – Добрич.

Плевнелиев съобщи, че техните ценови оферти ще се отворят на 4 февруари.

"Дори и бомба да падне, дори и война да се случи, строителството на магистрала "Тракия” не може да спре", каза още министърът.

Плевнелиев участва в церемонията по първата копка на строежа на най-високата сграда в България и на Балканския полуостров на бул. "Цариградско шосе" в София.

Сградата е проектирана съвместно с едно от най-известните архитектурни бюра в света фирма "Аткинс", работили по най-големия небостъргач в света "Бурж-ал-Араб" в Дубай. Над 15 са българските архитекти, които са работили за реализацията на обекта.

Сградата ще бъде над 36 етажа, като с добавените архитектурни елементи ще стига до 126 метра на площ от 56 хил. кв. метра.

Инвестицията е за над 50 млн. евро. Строителството на сградата ще приключи най-рано след две години.

Небостъргачите не са на почит в Европейския съюз, тъй като старият континент има свой архитектурен облик, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?