Кандидатка на левицата сочи Достена Лаверн като "човек на Ковачки"

Светлина Йолчева изненада и банка, забърквайки името й в предизборната си агитация

Предизборно заметени под килима конфликти и "срамни тайни" в левицата излизат на бял свят по най-неочакван начин. Светлина Йолчева, шеста в евролистата на Коалиция за България, директно призовава левите избиратели да гласуват преференциално в нейна полза, така че тя да измести сложената на пето място Достена Лаверн, за която директно посочва, че е "човек на Ковачки". Безценните указания са написани в листовка, разпратена по пощите. Но това не е всичко – незнайно защо предизборната листовка на Йолчева се разпространява в пликове, брандирани с логото на Уникредит банк, откъдето заявиха пред Mediapool, че нямат никаква идея как това се е случило.

 

В четвъртък сутринта жители на столичния квартал "Мусагеница" установили, че в пощенските си кутии имат писма от банката. При отварянето на плика обаче те разбрали, че съобщението не е от Уникредит, а от кандидата за евродепутат Светлина Йолчева. В плика се мъдри брошура на Йолчева, на която е указан освен номера на партийната бюлетина, но и преференциалното място в листата – шесто, до което е поставена "чавката", показваща на избирателя да огради именно това кръгче.

 

Освен това Йолчева е отпечатала образец на бюлетина, в която отново е указано да се гласува за нея, а не за петия в листата, защото "е човек на Ковачки".

 

Пета в листата на Коалиция за България е политоложката Достена Лаверн. Нейната майка Мария Пиргова бе заместник-председател на формацията на Христо Ковачки "Лидер", а за кандидатирането на Лаверн в евролистата на левицата открито призоваха леви социолози и политолози още преди старта на кампанията.

 

Предстои да се разбере дали Достена Лаверн, безкомпромисна в критиките си към опозицията и Протестна мрежа, разчита в изборната си кампания на контролиран вот. Преди ден Нова телевизия излъчи свое разследване, което показва схема за контролиран вот в мини "Бобов дол", които са собственост на Ковачки и началниците на предприятието най-безцеремонно предупреждават работниците да гласуват за определена партия, като осигурят и гласовете на семействата си. От телевизията заявиха, че ще съобщят за коя политическа сила става дума след приключването на евроизборите тази неделя.

 

Помолени да коментират как предизборни агитационни материали на левицата се разпространяват в пощенски пликове с тяхното лого, от Уникредит банк заявиха пред Mediapool, че никога не са давали съгласието си за подобна инициатива. "Ние не сме обвързани с никоя политическа партия и именно по тази причина ще подадем сигнал в Централната избирателна комисия", заявиха от комуникационния отдел на банката.

 

Светлина Йолчева от "Български социалдемократи" получи считаното за избираемо шесто място в листата на Коалиция за България в резултат на противоборството между лидера на БСП Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов, който за евровота лансира собствения си проект АБВ.

 

През февруари Станишев успя да привлече партията на Георги Анастасов "Български социалдемократи" преди Първанов да сключи споразумение с тях. Формацията на Анастасов бе най-краткият път на АБВ към Партията на европейските социалисти (ПЕС), тъй като тяхното членство в нея е асоциирано. Тогавашната цел на бившия президент бе АБВ да ползва регистрацията на "Български социалдемократи", което да гарантира място в ПЕС на Ивайло Калфин, ако стане евродепутат.

Сергей Станишев обаче изпревари с един ход Първанов, като подписа с Анастасов обща декларация за сътрудничество за евроизборите, в която се казваше, че "единството на левицата е необходимо за победа и за избор на Мартин Шулц за председател на Еврокомисията". В съобщението на БСП по този повод бе подчертано, че БСП и "Български социалдемократи" са двете единствени български леви формации, които са международно признати.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014