Кандидатка на президентските избори в Беларус изведе от страната децата си

Светлана Тихановска

Кандидатката на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска с помощта на главния редактор на спрения в страната сайт "Харта-97" Наталия Радина изпрати децата си в страна от Европейския съюз. Това съобщи днес самата кандидатка пред беларуския новинарски сайт tut.by, цитиран от ТАСС.

"Да, децата са наистина на безопасно място, Наталия ни помогна да направим това", каза Тихановска.

Още на етапа на събирането на подписи в подкрепа на кандидатурата си тя съобщи, че от страна на неизвестни лица идват заплахи към нея и към двете ѝ деца.

Президентските избори в Беларус ще се състоят на 9 август. На 14 юли Централната избирателна комисия (ЦИК) допусна до участие в изборната надпревара петима кандидати - Андрей Дмитриев, Анна Канопацка, Александър Лукашенко, Светлана Тихановска и Сергей Черечен. На двама от кандидатите за президент - Виктор Бабарико и Валерий Цепкало бе отказана регистрацията за участие в изборите.

Тихановска реши да участва в изборите, след като ЦИК отказа да регистрира инициативната група на съпруга ѝ Сергей Тихановски, популярен опозиционен блогър. На 29 май в Гродно по време на предизборна проява Тихановски бе задържан от полицията. Той и близо десет негови привърженици са обвинени в подготовка на действия, който грубо нарушават обществения ред.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят