Кандидатка за поста на Меркел постави под съмнение Северен поток-2

Анегрет Крамп-Каренбауер

Германия трябва да даде отговор на засилващите се политически безпокойства във връзка с планирания газопровод Северен поток-2, след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им край бреговете на Крим, заяви генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

Крамп-Каренбауер, водещ кандидат за поста на Ангела Меркел като лидер на ХДС, заяви пред обществената телевизия А Ер Де, че би било твърде радикално да се оттегли политическата подкрепа за проекта, но Берлин може да намали количеството газ, което да тече по газопровода.

Крамп-Каренбауер е приближена на Меркел, но напоследък зае по-твърда позиция от канцлерката по въпроса за санкциите срещу Русия. Тя каза пред А Ер Де, че е време за по-твърд отговор на действията на Русия, включително анексията на Крим и подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

"Трябва да признаем, че не е достигната твърдата точка, в противен случай Путин не би поел по този път", каза Крамп-Каренбауер, но наред с това напомни, че Русия е доставяла газ на Германия през годините на Студената война.

В петък висшата представителка на ХДС заяви, че Европейският съюз и Съединените щати трябва да обмислят дали да забранят достъпа до техните пристанища на руски кораби, идващи от Азовско море, в отговор на задържането от Русия на украинските кораби и екипажи.

Бизнесменът Фридрих Мерц, също водещ кандидат за нов лидер на ХДС, каза в петък, че растящото напрежение между Русия и Украйна е подновило дебатите за газопровода Северен поток-2. "С разрастването на конфликта все по-ясно се поставя въпросът: Дали наистина е правилно да построим този газопровод?", запита Мерц, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?