Кандидатката на управляващите печели президентския пост в Грузия

Саломе Зурабишвили

Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта", печели втория тур от президентските избори в Грузия с 59,52 на сто от гласовете. Нейният съперник Григол Вашадзе, издигнат от основната опозиционна сила - "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили, събира 40,48 процента. Това съобщи грузинската ЦИК след преброяване на бюлетините от всички секции, предаде ТАСС.

По данни на ЦИК преброяването на гласовете от всичките 3705 избирателни секции показва, че за Зурабишвили са гласували 1 147 627 избиратели - 59,52 на сто, а за Вашадзе - 780 633, или 40,48 процента.

Снощи Саакашвили, който живее в изгнание в Холандия, призова грузинците да не признават резултатите от президентските избори и да започнат в четвъртък "масово неподчинение на властите".

Това бяха последните преки президентски избори в Грузия, която след промени в конституцията стана парламентарна република. Те са своеобразен индикатор за задаващия се сблъсък на парламентарните избори през 2020 г. между управляващата от 2012 г. партия "Грузинска мечта" и "Единното национално движение".

Грузия избра Европа, заяви днес Саломе Зурабишвили, цитирана от Франс прес.

"Сега е важно да покажем, че страната е избрала Европа. Затова грузинците избраха европейка за президент", заяви пред журналисти бившата френска дипломатка.

Зурабишвили каза, че няма да работи в досегашната президентска резиденция, а в двореца Орбелиани в Тбилиси.

"Тази сграда е много по-европейска от грамадния президентски дворец в Авлабар", обясни тя. Новата президентка каза също, че в периода на управлението си ще живее в дома си в центъра на Тбилиси и ще ходи на работа пеш.

Церемонията по встъпване в длъжност на Зурабишвили ще се състои на 16 декември.

Президентският дворец в столичния район Авлабар е построен по решение на президента Михаил Саакашвили през 2004-2009 г.

Дворецът Орбелиани е строен в началото на 20-ти век. Сградата е получила името си във връзка с това, че на мястото му някога имало дворец, който цар Теймураз Втори (1700-1782 г.) подарил на зет си Дмитрий Орбелиани. В края на 19-ти век зданието остаряло и започнало да се руши и на негово място била издигната нова сграда, която хората продължават да наричат "Двореца Орбелиани".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят